Annika i Ecuador - Utbytesstudent

Annika i Ecuador

Jag heter Annika Hernqvist, är 16 år och just nu bor jag i det här lilla men väldigt spännande sydamerikanska landet Ecuador. Jag har länge velat bli utbytesstudent och förra året fick jag upp ögonen för just Ecuador. Anledningen till att jag hamnade här är för att jag ville åka till det mest annorlunda landet jag kunde hitta och då tänkte jag att Ecuador kanske är lämpligt. Och annorlunda är det för det finns knappt en enda sak här som är som i Sverige.

Min värdfamilj består av fem personer, min värdmamma, värdpappa och tre värdbröder på 23, 17 och 14 år. Att bo i värdfamilj är speciellt och i de flesta fall väldigt annorlunda från att vara i ens vanliga familj. Men det är en väldigt bra och rolig erfarenhet och jag har lärt mig så mycket ifrån det! Inte minst att lita på och anpassa sig till ett liv med personer som tänker och beter sig annorlunda än vad man är van vid. Min värdfamilj bor i en stad som heter Santo Domingo de los Colorados och den ligger i kustregionen men ändå på cirka 500 meters höjd. Där är klimatet konstant ganska varmt, runt 25°C dagligen. Längre ner vid stranden är det varmare medan det uppe i bergen kan vara rätt kyligt, framför allt på natten.

Den ecuadorianska skolan är väldigt annorlunda från den svenska. Jag går i en klass med lite drygt 40 elever och skoldagarna går från 07:15 till 13:15 varje dag. Vi har två raster per dag och det finns en kafeteria med lite gott och blandat som folk gärna går till. Vi har också skoluniform! Den består av en kjol (byxor för killarna) och piké och sportuniformen består av mjukisbyxor och t-shirt. Min första skoldag var jätterolig för ecuadorianer är väldigt öppna och intresserade för nya personer så jag fick mycket uppmärksamhet. Att få närmare vänner är dock mer av en utmaning. Det som är viktigt där tror jag dock är att själv bara vara öppen och på. Var medveten om att personerna i det nya värdlandet förmodligen inte tänker som du, men att det är okej det med. Det är också viktigt att man själv försöker ta initiativ om man vill umgås, det kan vara lite svårt men ofta blir det riktigt bra.

En sak som jag tror är viktig att som utbytesstudent ha i åtanke är att prova nya grejer. Många saker kommer vara mer eller mindre ofrivilliga som helt enkelt hör till kulturen. Sen har värdlandet förmodligen lite nytt att erbjuda också som kan vara kul att prova! Jag har ett tag varit intresserad av att lära mig att dansa och då tänkte jag att det var ganska lämpligt att passa på här i Ecuador. I Sydamerika är dans nämligen ganska vanligt och Ecuador är inte ett undantag. Så jag gick med i en danskurs som jag nu är i tre dagar i veckan. Lite svårt i början men det är väldigt roligt! Jag har till och med varit med i ett event med dansgruppen. Kanske kommer din värdfamilj ha något särskilt intresse som du förväntas delta i. Kanske är det något i skolan som du är ovan i. Då är det rätt praktiskt att försöka ha en positiv inställning till att prova även om det känns lite sådär först. 

Round xlarge image00299
Round xlarge image00298
Round xlarge image00304

I Ecuador pratar man spanska och jag tyckte hela tiden att det lät spännande att åka till ett icke engelsktalande land.

När det var ganska bestämt att jag skulle åka blev målet alltid att lära mig på en såpass hög nivå att jag kan prata spanska obehindrat efter året. För att öka chanserna med att lyckas med målet började jag självstudera spanska på fritiden innan jag åkte. Detta gjordes enbart med appen Duolingo som jag varmt kan rekommendera. När jag kom till Ecuador tog det ändå ett par veckor innan jag faktiskt började förstå vad som pågick men att plugga åtminstone grunderna innan man åker är en bra idé. Något som är viktigt att tänka på är att faktiskt försöka prata språket man vill lära sig. Låter väldigt knepigt att prata ett språk man inte kan men på nåt sätt kan det ändå gå, man lär sig efterhand.

Innan jag satte foten i Ecuador, innan jag visste vad som skulle hända, var jag väldigt spänd på att få komma iväg. Men något jag visste skulle hända var svårigheter och hemlängtan. Det är helt okej och inget fel med att längta hem även om det kan vara riktigt jobbigt. Man är i ett nytt land med nya svårigheter och utmaningar och det är inte alltid enkelt. Jag har haft en del hemlängtan och tänkt på hur skönt det skulle vara att bara åka tillbaka till Sverige, tillbaka till den trygga vardagen i en kultur och familj man redan känner. Ofta vill man bara prata med de man saknar i Sverige, men från egna och andras erfarenheter är det oftast bättre att vända sig till sin värdfamilj eller någon man tycker om i sitt värdland för att få stöd. En annan sak som har hjälpt mig i svåra stunder är att acceptera allt som en del av upplevelsen. Jag ångrar inte det svåra som har hänt för jag har vuxit och lärt mig från det också. Ett utbytesår är inte nödvändigtvis lätt och fantastiskt hela tiden och det är helt okej!

- Annika Hernqvist, Ecuador 17/18

Läs Annikas blogg från Ecuador