Upptäck världen - Utbytesstudent
Upptäck världen

Upptäck världen

Bli utbytesstudent

Du kan åka på ditt livs resa. Under ett studieår utomlands med YFU lär du dig ett nytt språk, upplever äventyret i ett annat land och får en djup förståelse för någon annans kultur. En annorlunda väg till fler vänner, nya utmaningar och ett spännande sätt att bli mer självständig.

VARFÖR YFU

Följande anledningar har tidigare studenter och föräldrar angivit som anledning till varför de skulle rekommendera YFU.
1. Bra förberedelser inför utbytesåret. YFU vet att förberedelser är A och O för ett lyckat utbytesår.

2. Tryggt stöd under året. YFU har ett gediget stöd både i Sverige och i värdlandet för du som student och förälder ska känna dig trygg.

3. Lång erfarenhet. YFU har över 50 års erfarenhet av interkulturellt utbyte. 

4. Läger och träffar.  Som en del av programmet
ordnar YFU totalt 5 läger/träffar innan, under och efter utbytesåret. De
är ofta uppskattade och en chans att lära känna andra studenter och
volontärer.

5. Ideella värdfamiljer. Detta betyder att värdfamiljen är genuint intresserade av att ta emot en utbytesstudent, något YFU har positiv erfarenhet av.

Gör så här

1. Ta kontakt med oss om du är nyfiken: läs om andra studenters erfarenheter, fundera på vilket/vilka länder som lockar mest, kom på ett möte och prata med oss eller ta kontakt på något annat sätt.
2. Gör en intresseanmälan!
1 mars varje år är det ansökningsstopp för kommande utbytesår – men du kan fortfarande skicka in din intresseanmälan året om.  Observera att ansökningar till Japan har ansökningsstopp 15 oktober.
3. Bli intervjuad – när vi har fått din ansökan blir du kontaktat för en intervju.

Åldersgräns
Med YFU kan du åka när du är mellan 15-18år. Vad som passar bäst beror på vilket land du vill åka till, men
framför allt på vilken fas du är i dina studier och i livet. Våra bästa tips är:

15-16 år Det passar perfekt med ett studieår utomlands mellan högstadiet och gymnasiet. Du behöver inte avbryta några befintliga studier, du är i en bra ålder och kan komma hem igen och börja gymnasiet med ett nytt språk du behärskar.

16-18 år Om du vill vidga dina vyer och prova något annat under gymnasiet passar ett studieår utomlands bra. Du upplever så mycket nytt att du knappt märker att du pluggar och lär dig ett nytt språk. Du behöver vara beredd på kompromisser kring din ”frihet”. I många andra länder är ungdomar i samma ålder inte alls lika självständiga som i Sverige. Det är självklart olika i olika familjer.

Bli utbytesstudent

Ett år i korthet

Under året bor du i en familj, som du har matchats med på olika sätt. Du går i den lokala skolan och tar del i samma undervisning som de andra ungdomarna i området. Det ger dig möjlighet att träffa personer i din egen ålder och skapa dig ett socialt nätverk. Du träffar också andra utbytesstudenter genom YFU:s aktiviteter och träffar. Vi finns också alltid tillgängliga via kontaktpersoner i din närhet eller via ett telefonsamtal till oss på kansliet i Stockholm. Ett helt nätverk backar upp dig om något inte fungerar.

Vilket land är du mest nyfiken på?
Kultur är så mycket mer än traditioner, mat och religion. Att verkligen förstå en ny kultur innebär att du lär dig de oskrivna reglerna. Du lär dig tyda alla små tecken och människors beteenden i vardagen i ett annat land. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska uppträda men det är det som är utmaningen. Det är därför ett utbytesår kan vara ditt livs investering för framtida studier och jobb. Genom att bo en längre period i ett land och ta del av en familjs vardag har du möjligheten att verkligen lära känna en ny kultur.

Dela