Upptäck världen - Utbytesstudent
Upptäck världen

Upptäck världen

Bli utbytesstudent

Du kan åka på ditt livs resa. Under ett studieår utomlands med YFU lär du dig ett nytt språk, upplever äventyret i ett annat land och får en djup förståelse för någon annans kultur. En annorlunda väg till fler vänner, nya utmaningar och ett spännande sätt att bli mer självständig.

VARFÖR YFU

Följande anledningar har tidigare studenter och föräldrar angivit som anledning till varför de skulle rekommendera YFU.


Bra förberedelser inför utbytesåret. YFU vet att de rätta förberedelserna är A och O för ett lyckat utbytesår.


Tryggt stöd under året. YFU har ett gediget stöd både i Sverige och i värdlandet för att både student och förälder ska känna sig trygga under hela processen, från ansökan till hemkomst.


Erfarenhet och kunskap. YFU har över 50 års erfarenhet av interkulturellt utbyte i över 50 länder. 


Läger och träffar.  Som en del av programmet
ordnar YFU totalt 5 läger/träffar innan, under och efter utbytesåret. De är ofta uppskattade och utgör ett utmärkt tillfälle att lära känna andra studenter i samma situation som en själv. Alla våra läger arrangeras av våra fantastiska volontärer, som ofta varit utbytesstudenter med oss tidigare år. Våra volontärer är mer eller mindre kärnan i YFU och med sin kompetens gör de allt för att just ditt utbytesår ska bli så bra som möjligt!


Ideella värdfamiljer. YFUs värdfamiljer är ideella och får därmed ingen ersättning av YFU. En följd av detta att värdfamiljer inom YFU är genuint intresserade av att ta emot en utbytesstudent, något vi på YFU ser som en självklar fördel för utbytesstudenter. Då hamnar fokus på själva utbytet och upplevelsen av att bjuda in någon till sitt hem, snarare än på ekonomisk vinning.

Gör så här

Nedan följer instruktioner för hur du som utbytesstudent tar första steget på ditt utbytesår! För dig som är har frågor som du vill få besvarade innan du ansöker: läs om andra studenters erfarenheter på vår hemsida och fundera på vilket/vilka länder som lockar mest. Du kan självklart också kontakta kontoret med dina frågor. Skicka ett mail med din fråga till info@yfu.se.


Du som bor i eller i närheten av Stockholm kan komma på något av våra informationsmöten. Kom själv eller ta med dig dina föräldrar!


1. Gör en intresseanmälan!
OBS: Anmälan för utbyresåret 2019-2020 är nu stängd. För frågor om sen anmälan till USA, kontakta info@yfu.se.


Anmälan till samtliga länder inför programåret 2020-2021 är nu öppen. För att säkerställa att du får en plats i just det land du vill åka till är det bra om du ansöker så snart som möjligt.


2. Bli intervjuad

När vi har fått din ansökan kommer du att bli kontaktad av en YFU-volontär för en intervju.


3. Skicka in dina betyg

Du kommer att ombes att skicka in dina fyra senaste fullständiga terminsbetyg, vilket vi samlar in eftersom det är viktigt för att kunna placera studenter i en skola i värdlandet. Har du inte fått några betyg från dina kurser under gymnasiet än går det bra att skicka in terminsbetygen från årskurs 8 och 9.

Åldersgräns
Med YFU kan du åka när du är mellan 15-18 år. Vad som passar bäst beror på vilket land du vill åka till, men
framför allt på vilken fas du är i dina studier och i livet. Våra bästa tips är:

15-16 år Det passar perfekt med ett studieår utomlands mellan högstadiet och gymnasiet. Du behöver inte avbryta några befintliga studier, du är i en bra ålder och kan komma hem igen och börja gymnasiet med ett nytt språk du behärskar.

16-18 år Om du vill vidga dina vyer och prova något annat under gymnasiet passar ett studieår utomlands bra. Du upplever så mycket nytt att du knappt märker att du pluggar och lär dig ett nytt språk. Du behöver däremot vara beredd på kompromisser kring din ”frihet”. I många andra länder är nämligen ungdomar i samma ålder inte alls lika självständiga som i Sverige, vilket beror på allt ifrån landets lagar till deras kulturella vanor och normer. Det är självklart olika i olika familjer. Observera att olika länder har olika åldergränser för vilka utbytesstudenter de kan ta emot. 

Bli utbytesstudent

Ett år i korthet

Under året bor du i en familj, som du har matchats med på olika sätt. Du går i den lokala skolan och tar del i samma undervisning som de andra ungdomarna i området. Det ger dig möjlighet att träffa personer i din egen ålder och skapa dig ett socialt nätverk. Du träffar också andra utbytesstudenter genom YFU:s aktiviteter och träffar. Vi finns också alltid tillgängliga via kontaktpersoner i din närhet eller via ett telefonsamtal till oss på kansliet i Stockholm. Ett helt nätverk backar upp dig om något inte fungerar.

Vilket land är du mest nyfiken på?
Kultur är så mycket mer än traditioner, mat och religion. Att verkligen förstå en ny kultur innebär att du lär dig de oskrivna reglerna. Du lär dig tyda alla små tecken och människors beteenden i vardagen i ett annat land. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska uppträda men det är det som är utmaningen. Det är därför ett utbytesår kan vara ditt livs investering för framtida studier och jobb. Genom att bo en längre period i ett land och ta del av en familjs vardag har du möjligheten att verkligen lära känna en ny kultur.

Här ser du i vilka länder och regioner YFU har verksamhet. Observera att YFU Sverige inte skickar studenter till samtliga länder på kartan. För att se vilka länder vi kan skicka utbytesstudenter till, gå in på länken ovanför bilden.

Dela