Ditt utbytesår - Utbytesstudent
Wide 872 netherlands 2015 volunteer staff chilling

Ditt utbytesår

Vi träffas före avresan

När du har blivit antagen blir du inbjuden till ett förberedelseläger här hemma i Sverige. Här träffar du alla andra som också valt att åka utomlands till olika länder under samma period som du. Vi pratar förväntningar och praktiska tips för vad som kan vara smart att göra och tänka på.

På lägret pratar vi om året som kommer och börjar förbereda er för en fantastisk upplevelse. Våra lägerledare har alla själva varit utbytesstudenter, kan svara på de flesta frågor och berätta om konkreta upplevelser som gör att du kan förbereda dig på det sätt som passar dig bäst.

läger och träffar under utbytet Under utbytet bor du i en värdfamilj, som du har matchats ihop med i ditt värdland. Du går i den lokala skolan och tar del av samma undervisning som de andra ungdomarna i området. Det ger dig möjlighet att träffa personer i din egen ålder och skapa dig ett socialt nätverk. Du träffar också andra utbytesstudenter genom YFU:s aktiviteter och träffar.

Under ditt utbytesår ordnas också läger/träffar:

  • Ett under din första tid i landet
  • Ett efter halva tiden
  • Ett innan hemresan

Allt för att du ska få möjlighet att reflektera över året tillsammans med andra som har tagit steget ut i världen. Alla läger/träffar ger dig möjlighet att träffa nya vänner och ofta är det just det som gör lägren extra roliga och spännande.

Varför YFU

Stöd och Support

Vi finns alltid tillgängliga via kontaktpersoner i din närhet. I ditt värdland har du din egna lokala representant som stöttar dig samt YFU:s personal i det land du åker till. Du har också via ett telefonsamtal tillgång till oss på kansliet i Stockholm, om det skulle uppstå något akut. Ett helt nätverk backar upp dig om något inte fungerar.

Återträffen när du är hemma igen
Vi har en återträff i Sverige för alla årets utbytesstudenter när ni har kommit hem igen. Det är alltså en chans att träffa samma personer som innan du/ni åkte iväg. Det är ett bra och smart sätt att ta tillvara på alla dina nya upplevelser och erfarenheter. Kultur är så mycket mer än traditioner, mat och religion. Att verkligen förstå en ny kultur innebär att du lär dig de oskrivna reglerna. Du kommer också att växa som person. På lägret får du tillsammans med de andra reflektera och diskutera året som gått, vad ni lärt er och hur ni har utvecklats. Det är roligt och oerhört lärorikt att se att man kan ha liknande upplevelser oberoende av om man varit i Nederländerna eller i Uruguay.