F.A.Q - Utbytesstudent

F.A.Q

Hur ansöker jag?

Hela ansökningsprocessen är gratis
Skicka in en intresseanmälan till oss. Därefter blir du kontaktad av kontoret för kompletterande information. Sen blir du kontaktad av en YFU-volontär och ni kommer överens om tid och plats för intervju.

Intervju
Intervjun är till för att vi på YFU ska lära känna dig bättre och vice versa. Här ges möjlighet för dig att ställa alla frågor du kan komma på till någon som själv varit utbytesstudent med YFU och de berättar gärna om sitt utbytesår. Det kostar ingenting att anmäla sig eller att träffa våra volontärer - se det som ett bra tillfälle att lära dig mer om vad ett utbytesår kan innebära.

Besked om antagning
Några dagar efter att din ansökan är komplett med betyg och intervjuformulär så får du ett antagningsbesked. Du har då tre veckor på dig att bestämma om du vill ha din plats eller inte. Du förbinder dig alltså enbart när du tackar ja till din plats på programmet genom att du och målsman skriver under antagningsbeskedet.

Hur gammal ska jag vara för att åka som utbytesstudent?

Varje land har sina egna åldergränser men generellt så kan man åka till de flesta länder efter nian, samt efter ettan eller tvåan på gymnasiet. Maila info@yfu.se så får du mer information om åldergränsen för det land du är intresserad av. Vissa länder är mer flexibla än andra när det gäller åldersgränserna.

Vad får jag för stöd och hjälp under året?

Kontoret i Sverige
Du kan alltid kontakta kontoret i Sverige vid frågor som rör ditt utbytesår. Vi har också en jourtelefon där du kan nå oss dygnet runt i nödfall.

Förberedelseläger
I juni varje år anordnas ett tre dagar långt förberedelseläger utanför Stockholm som kallas Pre-Departure Orientation (PDO) med alla blivande utbytesstudenter. Lägerledarna är volontärer som själva varit utbytesstudenter med YFU. Lägret är till för att förbereda dig på allra bästa tänkbara sätt samtidigt som du får lära känna de andra studenterna som är på väg ut, kanske till samma land som dig!

Lokal representant i värdlandet
I värdlandet finns alltid en lokal representant som kommer vara din kontaktperson. Hit kan du vända dig med alla möjliga frågor, exempelvis sådant som rör lokala seder, din värdfamilj eller skolan.

Lokala läger/träffar
I värdlandet anordnas också läger/träffar, ett när du kommer, ett efter halva tiden och ett innan hemresan. Träffarna är till för att du ska få möjlighet att reflektera över året. Dessa träffar är också ett sätt att träffa de andra studenterna från hela världen.

Hemkomstläger
När du har kommit tillbaka till Sverige igen anordnar vi ytterligare ett läger, ett hemkomstläger. Där får du chans att träffa alla som du träffade på förberedelselägret. Här får ni också veta hur man går till väga för att bli volontär inom YFU.

Måste min familj ta emot en utbytesstudent när jag är iväg?
Nej, vi ställer inte några krav på några föräldrar att de ska ta emot en utbytesstudent när du åker iväg. Däremot vet vi av erfarenhet att det kan hjälpa familjens förståelse för vad du upplever som utbytesstudent om de kan observera samma process på hemmaplan.

Hur kan jag få veta mer om hur det fungerar att vara utbytesstudent?

Träffa oss
Kom och träffa vår utresandesamordnare på vårt kontor i Stockholm. Antingen kan du anmäla dig till en allmän informationsträff eller så bokar du in en privat träff på kontoret genom att maila info@yfu.se


Möte på distans
Har du inte möjlighet att komma till Stockholm så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer över telefon, mail eller via Skype.

Tidigare studenter
Vi kan även hjälpa dig få kontakt med en student som tidigare varit på utbytesår i det land du vill åka till för att ställa mer detaljerade frågor om till exempel kulturen eller skolan.

Varför betalar ni inte era värdföräldrar?
Av princip betalar vi inte värdföräldrar eftersom vi vet att det i längden kan innebära att människor ställer upp i fel syfte. Vi vill att de ska ta emot en utbytesstudent för att de är genuint intresserade av att öppna upp sitt hem och att lära känna en person från ett annat land. Vi tror på att det kulturella utbytet är ovärderligt och därför ska det inte göras för att någon vill tjäna pengar på det.

När får jag mina värdföräldrar?

Generellt så är det bra att söka så tidigt som möjligt. De första studenterna kan få sina familjer redan i april, men de allra flesta får besked senare under sommaren eller strax innan utresan. Så fort man får sin familj kan man sätta igång och ha kontakt och lära känna varandra. Av erfarenhet vet vi att det inte har någon betydelse för upplevelsen om ens värdfamilj bestämmer sig tidigt eller sent. Alla värdfamiljer fungerar helt enkelt olika och tar olika lång tid på sig för att bestämma sig.

Får jag byta värdfamilj om det inte fungerar?

Det finns möjlighet att byta familj, men det är aldrig första utvägen. Ett utbytesår är inte alltid en dans på rosor. Det kan vara jättetufft för både dig och värdfamiljen att anpassa er till varandra och det är just den processen som gör ett utbytesår så lärorikt och utvecklande. Om det skulle vara så att ni trots flera försök inte passar ihop, går det att byta värdfamilj. Alla utbytesstudenter har kontinuerlig kontakt med en lokal YFU-representant. Till representanten har man möjlighet att vända sig när som helst med stora och små problem. Samtidigt finns YFU i Sverige till för att svara på frågor och hjälpa föräldrar på hemmaplan. Vi har en jourtelefon som man kan ringa 24 timmar om dygnet vid nödfall.

Får jag välja vilken del av landet jag ska hamna i?

Vad gäller placeringen, så är det absolut viktigaste att du hamnar i en familj som är bra och som du trivs med. Våra volontärer jobbar hårt för att hitta familjer som passar. De utgår då bland annat ifrån det personliga brev som alla sökande får skriva, där du berättar om förväntningar och om vad du har för intressen och så vidare. Den familj som passar bäst kan bo varsomhelst i landet du åker till. Vår erfarenhet är att värdfamiljens bostadsort inte har någon betydelse för hur lyckat utbytesåret blir.

Ett undantag är om du redan har kontakt med en familj i värdlandet (direktplacering) så kan du önska att bli placerad hos dem.

Hur klarar jag mig i skolan om jag åker till ett land där jag inte talar språket?

Det är helt klart en större utmaning att åka till ett icke engelskspråkigt land men hundratals YFU-studenter över hela världen visar varje år att det är möjligt. Vi har svenska studenter som åker till exempelvis Japan, Thailand, Kina, Uruguay, Chile, Tyskland och Frankrike varje år. På samma sätt tar vi i Sverige emot utbytesstudenter från ungefär 25 olika länder årligen, och dessa studenter kan väldigt lite eller ingen svenska alls när de kommer hit. Efter sitt utbytesår har nästan alla blivit flytande i svenska och det är lika kul varje gång att se hur de har utvecklats.


Varje land har olika krav på språkkunskaper innan avresa men många tillåter att man kommer utan tidigare språkkunskaper. Du måste naturligtvis vara motiverad att lära dig ett nytt språk, men det går mycket fortare än vad du tror. Att bo i en värdfamilj och gå i den lokala skolan gör att du har språket runt omkring dig hela tiden och det gör att du kommer in i språket väldigt fort. I skolan har lärarna naturligtvis överseende med att du inte hänger med i början men som regel får man ändå följa den vanliga lektionsplanen. Vi vet av erfarenhet att det blir lättare att komma in i
gemenskapen och att skaffa kompisar om man blir som vem som helst i klassen redan från början. För att komma in i språket så fort som möjligt krävs det en insats av dig själv, men det finns alltid folk i din närhet som är villiga att hjälpa till. För att få lite försprång i början kan man gå en kvällskurs innan avresa eller plugga på egen hand.

Varför är det så dyrt att åka på ett utbytesår?

Vid en första anblick ser YFU:s programavgift ut att vara nästan lika hög som andra utbytesarrangörer. Men vi tycker att du ska kika på vad som ingår hos de olika organisationerna. Det kan vara lite av en djungel att sätta sig in i vad som ingår i programavgiften. YFU är en icke-vinstdrivande organisation så hela programavgiften går till att skapa en så bra upplevelse för att alla inblandade.


Trots att våra volontärer lägger ner ideellt engagemang så kostar det pengar att administrera och koordinera arbetet och finnas till hands för dig och alla andra med support under året. YFU får inget statligt stöd utan är helt beroende av deltagaravgifter från inresande och utresande studenter.

Hur är det med försäkring?

Ett fullgott försäkringsskydd ingår i programavgiften. Försäkringen är alltså obligatorisk. Normalt brukar en likvärdig försäkringen kosta cirka 9000 kronor. YFU tecknar försäkring genom försäkringsbolaget Gouda.


För ångerrätt så följer vi Konsumentverkets riktlinjer. Du får tillbaka en viss summa av den inbetalade programavgiften om du ångrar dig innan avresa.

Varför betalar jag flygbiljetten själv när jag åker med YFU?

Du har bättre förutsättningar att vara flexibel och hitta ett bra pris om du bokar biljetten själv. Det är vår erfarenhet med de senaste årens utveckling inom flygbranschen. Vi är en ideell utbytesororganisation, vi är inte en resebyrå.

Får jag behålla mitt studiebidrag från CSN när jag åker iväg på utbyte?

Om du åker till ett land i Europa får du behålla ditt studiebidrag, genom att ansöka hos CSN. Om du åker till ett land utanför Europa så går du miste om studiebidraget under utbytesåret.

VARFÖR MÅSTE JAG GÅ OM LÄSÅRET NÄR JAG KOMMER HEM?

När man åker som utbytesstudent så måste man ta en paus från gymnasiet hemma för att sedan fortsätta där man slutade. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig dina studier under ditt utbytesår. Anledningen är att studierna utomlands skiljer sig för mycket från gymnasiet hemma i Sverige. Tack vare att du tar en paus så får du mer tid att lära dig språket och om kulturen, och kanske utveckla nya intressen.