F.A.Q - Utbytesstudent

F.A.Q

Hur ansöker jag?

Onlineansökan
Skicka in en onlineansökan till oss, därefter blir du uppringd av en YFU-volontär och ni kommer överens om tid för intervju.

Intervju
Du blir uppringd av en YFU-Volontär. Intervjun syftar till att vi på YFU ska lära känna dig bättre och vice versa, här ges möjlighet för dig att ställa alla frågor du kan komma på till någon av våra volontärer. De har själva varit utbytesstudenter och de berättar gärna om sitt utbytesår. Det kostar ingenting att anmäla sig eller att träffa våra volontärer - se det som ett bra tillfälle att lära dig mer om vad ett utbytesår kan innebära.

Besked om antagning
Några dagar efter att din ansökan är komplett och inskickad får du ett antagningsbesked. Du har då tre veckor på dig att bestämma om du vill ha din plats eller inte, ansökan är alltså inte bindande.

Hur gammal ska jag vara för att åka som utbytesstudent?
Varje land har sina egna åldergränser men generellt så kan man åka till de flesta länder efter nian, samt efter ettan eller tvåan på gymnasiet. Hör av dig till YFU-kontoret så får du mer information om åldergränsen för det land du är intresserad av. Vissa länder är mer flexibla än andra när det gäller åldergränsen och vi gör gärna en förfrågan angående dig.
Vad får jag för stöd och hjälp under året?
Kontoret i Sverige
Du kan alltid kontakta kontoret i Sverige vid frågor som rör ditt utbytesår. Vi har också en jourtelefon där du kan nå oss dygnet runt i nödfall.

Förberedelseläger
Innan avresa anordnas ett förberedelseläger kallat ”Pre-departure orientation” med alla blivande utbytesstudenter. Det är ett perfekt tillfälle att få svar på några ”sista-minuten-frågor” och lära känna de studenter som också är på väg ut, kanske till samma land som dig!

Lokal representant i värdlandet
I värdlandet finns alltid en lokal representant som kommer vara din kontaktperson, till denne kan du vända dig med alla möjliga frågor. Exempelvis sådant som rör lokala seder, din värdfamilj eller skolan.

Lokala läger/träffar
I värdlandet anordnas också läger/träffar, ett när du kommer, ett efter halva tiden och ett innan hemresan för att du ska få möjlighet att reflektera över året. Dessa träffar är också ett sätt att hitta nya vänner från hela världen och ofta är det just det som gör träffarna roliga och spännande

Hemkomstläger
När du har kommit tillbaka till Sverige igen anordnar vi ytterligare ett läger, ett hemkomstläger, där du återigen får chans att träffa alla dem som du träffade på förberedelselägret Pre-departure orientation. Här kan ni dela erfarenheter och får höra mer om möjligheter och chanser till att bli volontärer inom YFU.
Måste min familj ta emot en utbytesstudent när jag är iväg?
Nej, vi ställer inte några krav på några föräldrar att de ska ta emot en utbytesstudent när du åker iväg. Däremot vet vi av erfarenhet att det kan hjälpa familjens förståelse för vad du upplever som utbytesstudent om de kan observera samma process på hemmaplan.
Hur kan jag få veta mer om hur det fungerar att vara utbytesstudent?
Träffa oss
Under vår och höst håller vi kostnadsfria möten runt om i landet, som hålls av vår utresesamordnare eller internationella praktikanter. Ofta deltar volontärer på mötena för att dela med sig av erfarenheter från sina utbytesår samt svara på frågor. Mötena är inte bindande och är också till för er som funderar på att bli värdfamilj.

Personligt möte
Du kan självklart boka en tid med oss för ett personligt möte på vårt kontor i Stockholm.

Möte på distans
Har du inte möjlighet att medverka på våra ordnade möten är du hjärtligt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer över telefon, mail eller via Skype.

Tidigare studenter
Vi kan även hjälpa dig få kontakt med en student som tidigare varit på utbytesår i det land du vill åka till.
Varför betalar ni inte era värdföräldrar?
Av princip betalar vi inte värdföräldrar eftersom vi vet att det i längden kan innebära att människor ställer upp i fel syfte. Vi vill att de ska ta emot en utbytesstudent för att de är genuint intresserade av att öppna upp sitt hem och att lära känna en person från ett annat land. Vi tror på att det kulturella utbytet är ovärderligt och därför ska det inte göras för att någon vill tjäna pengar på det.
När får jag mina värdföräldrar?
Det beror på vilken familj du hamnar i. Generellt så är det bra att söka så tidigt som möjligt. De första studenterna kan få sina familjer redan i april, men de allra flesta får besked senare under sommaren eller strax innan utresan. Så fort man får sin familj kan man sätta igång och ha kontakt och lära känna varandra. Av erfarenhet vet vi att det inte har någon betydelse för upplevelsen om ens värdfamilj bestämmer sig tidigt eller sent. Alla värdfamiljer fungerar helt enkelt olika och tar olika lång tid på sig för att bestämma sig.
Får jag byta värdfamilj om det inte fungerar?
Det finns möjlighet att byta familj, men det är aldrig första utvägen. Ett utbytesår är inte alltid en dans på rosor. Det kan vara jättetufft för både dig och värdföräldrarna att anpassa er till varandra och det är just den processen som gör ett utbytesår så lärorikt och utvecklande. Om det skulle vara så att ni trots flera försök inte passar ihop, går det att byta värdföräldrar. Alla utbytesstudenter har kontinuerlig kontakt med en lokal YFU-representant. Till representanten har man möjlighet att vända sig när som helst. Samtidigt finns YFU i Sverige till för att svara på frågor och hjälpa föräldrar på hemmaplan. Vi har en jourtelefon som man kan ringa 24 timmar om dygnet vid nödfall.
Får jag välja vilken del av landet jag ska hamna i?
Vad gäller placeringen, så är det absolut viktigaste att du hamnar i en familj som är bra och som du trivs med. Våra volontärer jobbar hårt för att hitta familjer som passar. De utgår då bland annat ifrån det personliga brev som alla sökande får skriva, där du berättar om förväntningar och om vad du har för intressen och så vidare. Den familj som passar bäst kan bo varsomhelst i landet du åker till.

Ett undantag är om du redan har kontakt med en specifik familj så kan du önska att bli placerad hos dem. Vår erfarenhet är dessutom att värdfamiljens bostadsort inte har någon betydelse för hur lyckat utbytesåret blir. Det är istället andra saker som har betydelse, exempelvis vilken familj du hamnar i och vilka kompisar du lär känna.
Hur klarar jag mig i skolan om jag åker till ett land där jag inte talar språket?
Det är helt klart en större utmaning att åka till ett icke engelskspråkigt land men hundratals YFU-studenter över hela världen visar varje år att det är möjligt. Vi har svenska studenter som åker till exempelvis Japan, Thailand, Kina, Uruguay, Chile, Tyskland och Frankrike varje år. På samma sätt tar vi i Sverige emot utbytesstudenter från ungefär 25 olika länder årligen, och dessa studenter kan väldigt lite eller ingen svenska alls när de kommer hit. Efter sitt utbytesår har nästan alla blivit flytande i svenska och det är lika kul varje gång att se hur de har utvecklats. Likväl som vi har många studenter som åker till Argentina helt utan språkkunskaper och kommer hem med flytande spanska. Varje land har olika krav på tidigare språknivå men många tillåter att man kommer utan tidigare språkkunskaper. Du måste naturligtvis vara motiverad att lära dig ett nytt språk och du måste vara mogen för att åka iväg som utbytesstudent, men det går mycket fortare än vad du tror att lära sig ett nytt språk. Att bo i en familj och gå i den lokala skolan gör att du har språket runt omkring dig hela tiden och det gör att du kommer in i språket väldigt fort. I skolan har lärarna naturligtvis överseende med att du inte hänger med i början men som regel får man ändå följa den vanliga lektionsplanen. Vi vet av erfarenhet att det blir lättare att komma in i
gemenskapen och att skaffa kompisar om man blir som vem som helst i klassen redan från början. För att komma in i språket så fort som möjligt krävs det en insats av dig själv, men skolan hjälper också till med språkundervisning på ett eller annat sätt. För att få lite försprång i början kan man gå en kvällskurs innan avresa eller låna hem material från biblioteket och plugga på egen hand.
Varför är det så dyrt att åka på ett utbytesår?
Vid en första anblick ser YFU:s programavgift ut att vara nästan lika hög som andra utbytesarrangörer. Men vi tycker att du ska kika på vad som ingår hos de olika organisationerna. Det kan vara lite av en djungel att sätta sig in i vad som ingår i programavgiften. En sak som oftast inte ingår är försäkring, så det får du lägga till. Dessutom kan ibland förberedelseläger kosta extra. Vi tycker att förberedelser och kontinuerligt stöd under året, genom exempelvis träffar och läger med andra utbytesstudenter och volontärer, är så pass viktigt att det ingår i vårt pris. Om du åker med oss deltar du på läger eller träffar före, under och efter ditt utbytesår. Våra träffar är obligatoriska och är inkluderade i programavgiften. Trots att våra volontärer lägger ner ideellt engagemang så kostar det pengar att administrera och koordinera arbetet och finnas till hands för dig och alla andra med support under året.
Hur är det med försäkring?
Vad gäller försäkring så ingår ett fullt försäkringsskydd i vår programavgift. Försäkringen är alltså obligatorisk och YFU står för avgiften. Normalt brukar försäkringen kosta cirka 8000-9000 kronor, så det kan bli ganska mycket pengar om man behöver betala den själv. YFU tecknar försäkring genom försäkringsbolaget Gouda. Vi följer konsumentverkets regler, och det innebär att vi erbjuder avbeställningsskydd – det vill säga att du får tillbaka en viss summa av den inbetalade programavgiften om du ångrar dig innan avresa.
Varför betalar jag flygbiljetten själv när jag åker med YFU?
Du har idag bättre förutsättningar att vara flexibel och hitta ett bra pris om du bokar biljetten själv. Det är vår erfarenhet med de senaste årens utveckling inom flygbranschen. Vi är en ideell utbytesororganisation och är bra på det, vi ska inte agera resebyrå.

De som reser till USA får besked om ankomstort i samband med att placeringen är bekräftad. Värdföräldrarna möter upp på flygplatsen vid ankomsten. För dem som reser till andra länder, möter YFU:s personal och volontärer upp vid flygplatsen och utbytesåret börjar, i många länder, med ett läger innan resan fortsätter till värdfamiljen.
Får jag behålla mitt studiebidrag från CSN när jag åker iväg på utbyte?
Om du åker till något land inom EU kan du få behålla ditt studiebidrag, men om du till exempel åker till USA, Asien eller Latinamerika, går du miste om studiebidraget under utbytesåret.

Dela