Skolår - Utbytesstudent

Skolår

Spendera ett skolår utomlands

Du kan åka på ditt livs resa! Under ett studieår utomlands med YFU lär du dig ett nytt språk, upplever äventyret i ett annat land och får en djupare förståelse för någon annans kultur. En annorlunda väg till fler vänner, nya utmaningar och ett spännande sätt att bli mer självständig. Resan kommer att vara fantastiskt men det kan också hända oväntade saker, därför finns vi där för dig hela året och hem igen, om du behöver. Du har stöd från oss som jobbar på kontoret i Sverige. I ditt värdland har du din egna lokala representant som stöttar dig samt YFU:s personal i det land du åker till. 

Att åka på vårt utbytesår innebär att du är borta under ett helt skolår och bor i en familj, som du har matchats med på olika sätt. Du går i den lokala skolan och tar del i samma undervisning som de andra ungdomarna i området. Det ger dig möjlighet att träffa personer i din egen ålder och skapa dig ett socialt nätverk. Du träffar också andra utbytesstudenter genom YFU:s aktiviteter och träffar. 


Bli en global världsmedborgare

Interkulturellt utbyte bidrar till att öka din globala förståelse genom att du lär dig att uppskatta andra kulturer och seder, vilket i sin tur ger ökad tolerans, minskat våld och bidrar till att eliminera stereotyper. Som utbytesstudent genomgår du en enorm personlig utveckling, du lär dig att uppskatta skillnader och välkomna likheter inom olika kulturer, det är ett positivt första steg på en livslång resa med internationella möten. Utbytesåret gör att unga människor blir bättre på att acceptera andras perspektiv och integrera dem med sitt eget tänkande och agerande. Det ger ett öppnare sinne och hjärta, möjliggör ett lärande som kommer att påverka ditt liv och bidrar i förlängningen till att göra oss till världsmedborgare.

YFU passar för dig som är sugen på att utforska andra vägar, är öppen för nya upptäckter och att komma till insikt om att det finns många olika sätt att leva. Programmen passar dig som är redo att utmana din självbild och skaffa dig kunskaper på djupet. Det ger dig en chans att fördjupa dig i en ny kultur, vilket är det mest effektiva sättet att utvecklas i en allt mer multikulturellt, sammankopplat och konkurrenskraftigt globalt samhälle. 
Framtida arbetsgivare anser att internationell erfarenhet är bra och utvecklar kompetenser hos dig som de eftersöker. Förutom de mest självklara som språkkunskaper, interkulturell förståelse och självständighet, så ger året dig också ökad kompetens genom att den ökar din kommunikationsförmågan, anpassningsförmåga, kreativitet, öppenhet för nya erfarenheter och utmaningar. Det går att sammanfatta dessa kompetenser som att du stärker din förmåga till produktivitet, nyfikenhet och självkännedom.