Argentina - Utbytesstudent
Wide 1326 argentina 2016 sceneryandesmountains

Argentina

Lär dig spanska i Argentina, Latinamerikas näst största land

Argentina är känt för sina varma och öppna invånare, de olika landskapen med snö i söder och tropisk hetta i norr. Under ett studieår i Argentina med YFU får du en djupare förståelse för kulturen och upplever en helt annan vardag; dricka mate tillsammans med vänner, ha asado tillsammans med familjen på helger. Kanske kommer du att upptäcka södern, det argentinska Patagonien eller Eldslandet? Eller kanske upptäcker du norr med dess öknar och djungler? Eller varför inte huvudstaden, Buenos Aires, känt som Sydamerikas Paris?

"Just det att argentinarna är så himla varma och hjälpsamma tycker jag är en anledning till varför fler borde ta chansen att uppleva att bo i landet – för att få uppleva alla underbara människor och den underbara kulturen."

Round xlarge argentina5

Upptäck mer av Argentina

Många argentinare är katoliker men på skoj brukar man säga att den största religionen i Argentina är fotbollen. Miljoner av fans följer de olika fotbollsklubbarna som t.ex. River Plate, Boca Juniors och San Lorenzo. Andra populära sporter är rugby, landhockey och basketboll. Argentina är även känt för sin rika danskultur. Den mest kända dansstilen är Tango men i stort sett varje region har sina egna lokala danser, t.ex. Chamamé och Chacarera i norr. Den musik som folk brukar dansar till när de går ut är Cumbia, en musikstil som man lyssnar på i hela landet. En annan viktig del av det de argentinska kulturen består av att dricka mate. Mate är en te-liknande dryck som dricks ur en kalebass med ett metallsugrör, och som delas av hela sällskapet. Precis som för oss svenskar när vi fikar är mate ett sätt att socialisera och ta det lugnt med andra människor. När man ska ha fest är det också vanligt att man gör en asado vilket ungefärligt översätts till “grillkväll”. Under en asado bjuder man in familj och vänner och grillar kött under hela kvällen. Ofta anordnas det i samband med t.ex. födelsedagar eller andra tillfällen då familjen samlas. Argentina har en stor köttindustri och är ett av de länder som konsumerar mest kött per capita. Det finns självklart även vegetariska alternativ till asadon, många brukar t.ex. grilla fyllda paprikor, även om det inte är lika vanligt.

SKOLA

I Argentina finns det både privata och kommunala skolor, och som utbytesstudent med YFU kan du placeras på vilket som. Du kommer att gå i La Secundaria, motsvarande gymnasiet där du placeras i en klass med en specifik inriktning. För precis som i Sverige så väljer de argentinska studenterna vad de vill ha för inriktning på sina studier de sista tre åren. Det kan exempelvis vara; samhälle, natur, ekonomi, humanistisk eller teknik. Det är vanligt att använda någon typ av skoluniform. Du kan antingen komma att gå i skolan på förmiddagen, på eftermiddagen eller både och. De elever som endast har lektioner på förmiddagen kommer ofta tillbaka på eftermiddagen för att utöva en sport dock, och vise versa. Ett argentinskt skolår innehåller många lov och helgdagar, t.ex. ett 12 veckors sommarlov mellan december och februari. Detta ger dig chansen att utforska din omgivning och lära känna argentinare och deras livsstil på djupet.

FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET

Argentinare kan bäst beskrivas som omtänksamma, varma, öppna och familjeorienterade. Även om alla familjer självklart är olika finns det några saker som de ändå har gemensamt, t.ex. att de bryr sig mycket om sina barn och är engagerade i både deras fritid och hur det går för dem i skolan. Föräldrarnas engagemang för sina barn gör att familjebanden är starka och man tillbringar mycket tid tillsammans, något som är viktigt och för en del olikt hur vi lever i Sverige. Det är inte ovanligt att far- och morföräldrar bor med familjen.  Att spendera mycket tid med sina vänner har också en central roll i samhället. Vanligtvis är argentinarna väldigt välkomnande och bjuder gärna in vänner och bekanta till sitt hem. Man skulle kunna säga att ”dörren alltid står öppen”. Det är inte ovanligt att umgås med familj och vänner samtidigt, inte heller att sällskapet går över flera generationsgränser, och att dela en mate eller festa till det med en asado. 

Round xlarge argentina21