Brasilien - Utbytesstudent
Wide brazil country information rio de janeiro1

Upptäck Brasilien

Landet med det vackra landskap väntar på dig

Utöver det unika landskapet som spänner över detta fascinerande land kommer du också att upptäcka den kulturella blandningen som utvecklat landet som det är känt och älskat för idag. 

Här kan du utforska gammal arkitektur tillsammans med moderna byggnader. São Paulo är en av de största städerna i världen med mer än 20 miljoner människor, men det finns mer än 10 städer på över tre miljoner människor. Städer som Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Recife, Fortaleza eller Porto Alegre är några exempel. 

Under ditt år du studerar utomlands kommer du placeras i några av de mindre städer där den avslappnade livsstilen gör att du som utbytesstudent kan lära känna många människor och enkelt få nya vänner.

Upptäck mer av Brasilien

Latinamerikas största land har mycket att erbjuda. Allt från Amazonas djungel till långa stränder och ett sjudande stadsliv inns inom Brasiliens gränser. Detta är ett land med människor som tycker om att umgås och lära känna nya människor. Fotboll spelas överallt och kanske har du möjlighet att få se Capoiera utövas på stränder och i parker. Brasilien är ett land där människor från hela världen finns samlade.

Skolan
Elva år av skolgång är obligatoriskt i Brasilien. Skolan är indelad i tre delar. Den första deltar man i från 7-14 år, den andra delen när man är 15-17 år och när man läser på den tredje delen så är man 17 år och uppåt. I skolan får man betyg ungefär varannan månad och skalan är mellan 1-10. Klarar man att få betyg 7 eller uppåt så flyttas man automatiskt upp till nästa klass året därpå utan att behöva göra något examensprov. Klarar man inte av att få 7 i betyg och misslyckas med provet får man gå om ett år i skolan.

Skolan i Brasilien är, som i de flesta latinamerikanska länder, akademisk och konservativ. Skolan erbjuder inte extra aktiviteter utanför de akademiska ämnena. Vill man utöva sport eller andra intressen gör man det utanför skolan.

Familjen och det sociala livet

Brasilianska värdfamiljer är vanligtvis mycket varma. Ofta uttrycker den välbekanta sammanhållningen i kärlek, till exempel en kram eller en puss på kinden. 

Du behöver inte ändra hur du är, men för att ha ett bra förhållande måste både utbytesstudenten och värdfamiljen vara flexibel. Det är alltid en bra idé att ställa frågor om du inte förstår något.

Du kommer att betraktas som en familjemedlem och kommer att dela privilegier och ansvar lika mycket som de andra barnen i familjen. Din värdfamilj kommer att förvänta dig att delta i alla familjeaktiviteter. Medan det är vanligt att brasilianska familjer har en piga som hjälper runt huset, måste tonåringar vanligtvis hålla sina rum rena och hjälpa till med hushållsarbeten.

YFU i Brasilien

YFUs huvudkontor ligger i Rio de Janeiro. Runt om i Brasiliens olika regioner finns YFU-representanter och även många volontärer som ofta själva har varit . utbytesstudenter. Alla dessa jobbar med att stötta de familjer och studenter som är med i programmet. YFU Brasilien startade 1963 och har sedan dess skickat flera tusen studenter på utbyte och tagit emot ett stort antal ungdomar från andra länder.

YFU Brasiliens webb