Chile - Utbytesstudent

Chile

Chile som land

I Chile blandas latinamerikansk och västerländsk kultur. Människor från hela världen kommer till Chile för att besöka detta fascinerande land. Du kan hitta den mycket speciella och torra Atacamaöknen i norr, beskåda glaciärer i Eldslandet i landets sydspets eller besöka någon av Chiles många stränder. I Chile blomstrar också kulturen, landet har många stora namn inom litteratur, vara två av dem är nobelpristagare, Gabriela Mistral och Pablo Neruda.

Skolan
Chile har ett av Latinamerikas bästa skolsystem. Skolan är obligatorisk och gratis för alla mellan 7 och 15 år. Sedan kan man välja att studera vidare på gymnasiet och universitetet. Gymnasiet är fyra år och det är där du som utbytesstudent kommer att gå. I Chile finns både privata och kommunala skolor. De flesta skolor för våra utbytesstudenter är privata och men inte alltid, som utbytesstudent är dock en ev kostnad för skolan inräknad i programavgiften.

FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET
Som i många latinamerikanska länder är familjen viktig i Chile. Man umgås mycket inom familjen och med släktingar och ofta bor många släktingar i samma stad. Man gör både vardagssaker tillsammans och firar högtider i hop. Chile är ett land som erbjuder möjligheter till många utomhusaktiviteter och många chilenare tycker om att vistas ute. I mellersta Chile finns många sjöar och fiske är en stor sport. Anderna ger också möjlighet till skidåkning under månaderna juni-september och skidtävlingar hålls på flera håll i landet. Den allra största och viktigaste sporten i landet är dock fotboll som engagerar många både genom att de aktivt utövar sporten eller följer olika lag och matcher på TV och i tidningar.

Åk till Chile

När du anländer som utbytesstudent till Chile kommer du direkt att delta i ett ankomstläger under 2-3 dagar. Under året ordnar sedan de lokala YFU-organisationerna olika aktiviteter för utbytesstudenterna som är frivilliga och som studenterna bekostar själva. I april ordnas en tio dagars resa i landet. På detta sätt får du möjlighet att dela din upplevelse med andra studenter i Chile, även denna resa är frivillig och är en kostnad utöver programavgiften. Ungefär två månader innan hemresa samlas alla utbytesstudenter i landet till ett hemreseläger under cirka 4 dagar. Under dessa dagar kommer du också kunna delta i en kulturell rundtur.

YFU i Chile

YFU Chile grundades 1963 och har det största utbytesprogramet för ungdomar i Chile. De har sedan starten arrangerat utbyten för ca 8000 ungdomar. YFUs huvudkontor ligger i Santiago och runt om i landet finns över 30 regionsrepresentanter som stöttar de familjer och studenter som är med i programmet.

YFU Chiles webb