Upptäck Paraguay - Utbytesstudent
Wide 2970 paraguay 2017 boatsnature

Upptäck Paraguay

Välkomnas av tropisk värme och öppna människor i Paraguay

Gillar du värme och tropiska frukter är Paraguay rätt land för dig! Du har nästan ett helt år av sommarvärme att se fram emot då medeltemperaturen ligger på ca 28 grader. I och med det varma klimatet har även de större städerna mycket grönska. Fruktträdens grenar hänger fulla med frukter längst med gatorna i städer och i byarna. Under ett utbytesår i Paraguay får du möjlighet att lära dig spanska flytande och även lära dig Guarani vilket är det andra officiella språket.

"”Människor i Paraguay är kända för att vara väldigt öppna och välkomnande, även i jämförelse med invånare i andra nationaliteter i Latinamerika. Paraguay har blivit utsett till det lyckligaste landet i Sydamerika och det kan säkert bero på deras avslappnade, lugna och spontana inställning till det vardagliga livet och hur mycket de bryr sig om andra. Latinamerikaner är generellt sett väldigt givmilda och gillar att dela med sig men i Paraguay är den delen av kulturen extra stark. Man delar verkligen med sig av allt, framförallt mat, och sätter ofta andra före sig själv." - Klara, YFU praktikant 2017- 2018"

Round xlarge 2965 paraguay 2017 stud riverexploringgroupportrait
Round xlarge 2888 paraguay 2016 stud volunteers portraittripjesuitruins

Upptäck mer av Paraguay

Paraguay är ett av de mindre utvecklade länderna i Sydamerika men är samtidigt det landet som har den snabbaste växande ekonomin i regionen och räknas som ett av de säkraste länderna på kontinenten. Landet ligger mitt i Sydamerika och gränsar till Brasilien, Bolivia och Argentina.

Paraguaysk kultur står ut på flera sätt framförallt genom ursprungsfolket Guarani som en stor del av befolkningen har rötter från. Deras språk, Guarani talas av 90% av befolkningen. Paraguay är det enda landet i Latinamerika som har två officiella språk, spanska och Guarani. Alla utbytesstudenterna lär sig spanska och många lär sig att blanda spanska med en del Guarani (kallas jopara) som en äkta paraguayan.

I programmet ingår en intensivkurs på tre veckor i spanska och du förväntas arbeta hårt för att lära dig spanska. Beroende på din placering i landet skiljer sig befolkningens engelskkunskaper märkbart men det går bra att åka till Paraguay även om du inte har läst spanska tidigare, så länge du är fast besluten att lära dig språket på plats i landet.

Skola

Som utbytesstudent i Paraguay går du antingen i en kommunal eller privat skola. I princip alla skolor har skoluniform, vilket vanligtvis bekostas av studenten. Skolan i Paraguay är ofta familjär men det förväntas att du tar skolan på allvar. I och med öppenheten och nyfikenheten hos eleverna är det sällan svårt att träffa nya människor eller att skaffa vänner även utanför klassen. Dessutom är det vanligt att skolan organiserar sociala event och att både lärare och elever har en bra relation.

 

Den populäraste sporten är fotboll och när viktiga matcher spelas kan man se hela familjer och kompisgrupper sitta på små uteserveringar titta på TV. Det finns dessutom stora möjligheter för dig att spela i ett fotbollslag i skolan du går i. Utöver fotboll så har skolorna oftast andra sporter och lag man kan delta i, några av de vanligaste är basketboll, handboll och vollyboll.


Familjen och det sociala livet

Familjelivet är viktigt i Paraguay. Det är av värdfamiljerna som du kommer lära dig allt du behöver veta om Paraguay, kulturen, traditionerna, språket och maten. Familjerna är kärleksfulla och sociala och man samlas ofta kring maten och det är viktigt med familjehögtider och att träffa släktingar. En stor del av det sociala livet är kopplat till familjens helgaktiviteter och utflykter och familjen är verkligen något som prioriteras. Det är vanligt att hela familjen äter asado, en sorts grillafton, tillsammans varje söndag. Det är dessutom vanligt att bo tre generationer under samma tak. Din värdfamilj kommer att vara mycket noga med din säkerhet och de kommer att ge dig regler precis som om du vore deras eget barn. Dessa är oftast strängare än de ungdomar i Sverige generellt sätt har men är inget konstigt för ungdomarna i det paraguayanska samhället.

 

Nationaldrycken är tereré vilket är ett slags te som liknar mate (vilket är vanligt i bl.a. Argentina) men man dricker det istället med iskallt vatten. Denna traditionella dryck kommer från ursprungsbefolkningen och är mycket populär när det är som allra varmast. Överallt på gator, torg och i trädgårdarna ser man folk som dricker tereré tillsammans och pratar i små grupper.