Österrike - Utbytesstudent

Österrike

Åk till Österrike

Utresa till Österrike sker i september och du kommer hem i början av juli. Om du är intresserad av att höra mer om hur det är att vara utbytesstudent i Österrike kan vi förmedla kontaktuppgifter till YFU-studenter som är där just nu eller har varit på utbyte där tidigare. Ofta erbjuder YFU Österrike frivilliga utflykter och skidresor till studenterna för en ytterligare kostnad. Under året kommer du åka på fyra olika läger tillsammans med de andra internationella YFU studenter som också befinner sig i Österrike. Dessa är ofta planerade som en längre weekend.

Som utbytesstudent i Europa kommer du också, innan din hemresa, att delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa under året. Lägret, Young European’s Seminar - YES, hålls utanför Berlin och flera hundra utbytesstudenter deltar under några fantastiska dagar tillsammans.

Österrike som land

Den första och mesta associationen till Österrike är sannolikt Alperna och alper är precis vad du får i Österrike. Det finns tillräckligt med berg, dalgångar och ängar för att hålla en person sysselsatt en hel livstid. Sporterna man kan utöva och prova på är nästintill oändliga och det finns alltid något att hitta på i bergen. I Sverige är Alperna mest kända för sina vinteraktiviteter men det finns minst lika mycket att göra på sommaren, om inte mer! För den som inte är alltför intresserad av uteliv finns det även annat att sysselsätta sig med. Den europeiska historien är högst närvarande och synlig i Österrike. Öst möter väst och det moderna samsas med det mer konservativa. Jugendkonstnären Gustav Klimt och psykoanalysens fader Sigmund Freud är världsberömda österrikare.

Skolan
Du läser på gymnasiet tillsammans med dina österrikiska klasskompisar under utbytesåret. Till en början tar skolan naturligtvis hänsyn till om du inte har möjlighet att följa med i undervisningen på tyska, men efterhand ställs högre krav. Skolan i Österrike är krävande och seriös. Det är ett krav att du är studiemotiverad. Skolan är uppdelad i två terminer, vinterterminen mellan september och februari och sommarterminen mellan februari och juni/juli, med fyra lov under året.
Familjen och det sociala livet
Värdfamiljerna kan bestå av ett gift par med eller utan barn, eller ensamstående föräldrar i olika åldrar. Det är vanligt att utbytesstudenterna bor i familjer i mindre städer eller på landsbygden. Värdfamiljerna bor över hela Österrike. Många av familjerna är intresserade av utomhusaktiviteter så som skidåkning medan andra familjer är mer intresserade av kultur och att umgås med familjen, till exempel.

YFU I Österrike

De allra första utbytesstudenterna som åkte med YFU 1951 kom faktiskt från Österrike. Det har gått lång tid sedan dess och under många år hade YFU inget utbytesprogram i Österrike men sedan 2005 finns det ett väl uppbyggt utbytesprogram som startades av en grupp tidigare utbytesstudenter. Det är en liten men växande organisation som tar emot studenter från många länder, de kommer dit och läser ett år på gymnasiet. YFU Österrike har en personlig relation med sina studenter som kommer till landet och du är alltid välkommen att höra av dig till kontoret med dina funderingar när du väl är på ditt utbyte i landet.

YFU Österrikes webb