Thailand - Utbytesstudent

Thailand

Åk till Thailand

Utresa till Thailand sker i slutet av juni och hemresa i slutet på april året därpå. Du kommer att gå i den lokala skolan och bo hos dina värdföräldrar under året. När du anländer till Thailand kommer du att bli upphämtad på flygplatsen av en volontär eller anställd på YFU Thailand. Därefter kommer du att delta i ett ankomstläger som pågår under fyra till fem dagar, där kommer du att börja lära dig thailändska och få lära dig om kulturen och livet i landet. Efter ungefär halva din tid i landet så kommer du åter samlas med de andra utbytesstudenterna för ett läger och i anslutning till hemresan samlas ni återigen. Under mars-april ordnar YFU ett antal valfria resor tillsammans med de andra utbytesstudenterna, kostnaden för dessa står studenten för själv.

Thailand som land

Thailand är det enda land i Östasien som inte har varit under inflytande av ett europeiskt land under historiens gång,. Thailand har bevarat sin nationella kultur som är starkt baserad på buddismen. Trots stora turistströmmar de senaste åren har landet lyckats behålla sina gamla traditioner och när du besöker Thailand kommer du att förundras över de praktfulla buddisttemplen i alla större städer och även i mindre samhällen. Den thailändska maten är välkänd världen över och landet erbjuder berg, tropiska skogar, härliga stränder och öar. Thailand har också ett rikt djurliv även om många arter är utrotningshotade, men ännu finns vilda elefanter, tigrar och tapirer bland annat. De buddistiska templen och områdena ikring är ofta där många aktiviteter i det samhället sker. Här finns marknader dit många människor kommer under veckorna, bland annat. I hela Thailand kan du även se traditionella teatrar eller dockteatrar.. En av de äldsta sporterna i landet är thaiboxning som är landets nationalsport och som funnits sedan medeltiden. Idag är den fortfarande mycket populär och ett sätt för fattiga pojkar från olika delar av landet att bli framgångsrika. Andra populära sporter är fotboll och en sport som kallas takraw som går ut på att hålla en boll i luften under lång tid. Jogging och vattensporter blir också allt mer populära.

Skolan
Nio år i skolan är obligatoriskt och 94 procent av landets befolkning kan läsa och skriva. I Thailand bär studenterna skoluniform, som du som utbytesstudent bekostar själv. Skolan i Thailand är uppdelad i två terminer. Från maj till början av oktober och från november till februari/mars. Sommarlovet är mars-maj och det är ytterligare ett lov i oktober.

I skolan erbjuds ofta ämnen som thailändsk dans, thailändsk matlagning, thailändsk musik och även svärdfäktning och thai boxning. Detta kan du läsa blandat med traditionella ämnen som matte och språk.

Skolan har en viktig roll i det thailändska samhället och lärare respekteras högt.
Familjen och det sociala livet
Familjen är mycket viktig i Thailand, man tar hand om varandra. Barnen lär sig tidigt att ta hand om sina föräldrar samt far– och morföräldrar.
Det är vanligt att flera generationer bor tillsammans i samma hus eller i närheten av varandra. Barnen i familjen uppfostras att visa respekt för äldre tidigt och i familjen vet alla väl vilken roll och plats man har. I den thailändska familjen är det oftast så att fadern har sista ordet i en diskussion. Mammans roll i familjen är ofta att ta hand om familjens ekonomi och även se till så att alla mår bra både fysiskt och själsligt. I familjen är det viktigt att visa tolerans, respekt och att vara taktfull.

Det finns många seder och traditioner i Thailand som skiljer sig från våra här i Sverige. När man hälsar på någon i Thailand gör man det inte med en handskakning utan genom att sätta samman sina handflator som hälsningsgest. Detta kallas wai. Huvudet på människan anses också vara vår viktigaste kroppsdel och därför ska man inte heller röra någon annans huvud.

Ett viktigt uttryck i Thailand är Mai Pen rai. Ett uttryck med många översättningar men enkelt beskrivet - det spelar ingen roll. Det finns en
attityd i Thailand att livet är för kort för att oroa sig över småsaker. Ta
istället in den thailändska livsfilosofin och fortsätt le - i det leende
folkets land.

YFU i Thailand

YFU Thailand startade 1997 och den första studenten åkte till USA året därpå Nu åker flera hundra studenter varje år med YFU Thailand på deras utbytesprogram YFU Thailand arbetar nära lärare runt om i landet och det är ofta lärare som är kontaktpersoner till studenter och värdföräldrar som är med i programmet.

YFU Thailands webb