Ecuador - Utbytesstudent
Wide 1338 ecuador cityviewcoloredhouses

Ecuador

Upplev ett förändeligt landskap i ett av Sydamerikas mindre länder

Djungel, snötäckta berg, en vacker kustremsa, ursprungsbefolkning och de unika Galapagosöarna gör Ecuador till en unikt land i Sydamerika. Ecuador kallas ibland för en miniversion av hela Sydamerika - landskapet förändras konstant under en resa genom det lilla landet! 

Under året arrangerar YFU två läger då alla studenter samlas i huvudstaden Quito. Ofta anordnas flera mindre träffar regionalt under utbytesåret. Det erbjuds olika resor till Ecuadors fyra olika delar, Amazonas, Anderna, Ruta del Sol (kusten) och Galapagosöarna till självkostnadspris. I Amazonas och på Galapagos får studenterna chansen att se natur och djurliv på nära håll. Bergsresan till Anderna ger en djupare inblick i ursprungssamhället och maya-kulturen som fortfarande är välbevarad. Ruta del Sol är en chans för att slappa, kanske prova att surfa och njuta på Ecuador stränder.

Hör en tidigare utbytesstudent berätta om Ecuador

Tidigare utbytesstudent Carl-Johan listar sina tre bästa argument för att åka till Ecuador!

Ecuador som land

Ecuador är känt för sina exotiska frukter, många olika fiskar och en oändlig variation av potatissorter. Men det är inte bara maten som lockar människor till Ecuador utan också landets härliga natur och vackra vatten med en mängd olika djurarter. Ecuador har också lyckats bevara indianernas ursprungskultur trots kolonisationen. Det finns många byar och marknader där man kan ta del ursprungsbefolkningens kultur.

Skolan

Skolan i Ecuador är indelad i två delar, sex år av grundskola och sex år av gymnasium. Det finns många olika typer av skolor i Ecuador: privata, kommunala, militär och religösa. Utbytesstudenter placeras i alla typer av skolor men vanligast är privata. Samtliga skolor i Ecuador använder skoluniform. Utbytesstudenter kommer själva få betala för skoluniform och de böcker samt annat skolmaterial som ni eventuellt behöver. YFU står för skolavgiften om skolan har en sådan.


Du går antingen i skolan på förmiddagen eller eftermiddagen. Morgonklasserna startar klockan 7 och slutar runt 12:30. Därefter tar eftermiddagsklasserna vid. Lunch äts hemma, antingen innan eller efter skolan. I skolan finns en cafeteria där mindre mål mat och snacks kan köpas under rasterna. En del skolor har grupper för sport, teater, musik och sång efter skoldagens slut.

Familjen och det sociala livet

I Ecuador är familjen central och det är vanligt att hela släkten bor i samma stad och umgås mycket. Måltider intas ofta tillsammans och består ofta av soppa till förrätt och därefter en huvudrätt. Det är vanligt att rikare familjer har ett hembiträde som bor med dem och hjälper till med hushållssysslorna. Utbytesstudenter placeras i alla typer av familjer men ofta i familjer som bor i städer.

I många av städerna där utbytesstudenter placeras finns aktiviteter öppna för allmänheten. De kan vara sporter, teater, musik, scouter och dans. Ecuadorianer är mycket duktiga på att dansa och det är en perfekt utmaning att ge sig på under utbytesåret!


Turismen i Ecuador finns precis som i andra sydamerikanska länder, men jämfört med sina grannländer är det ett väldigt icke-exploaterat land. Detta gör att klasskompisar och människor generellt sätt är mycket nyfikna på personer med annat ursprung och frågar många frågor, ett bra sätt för att skapa kontakt och få vänner!

YFU I Ecuador

Huvudkontoret för YFU Ecuador ligger i Quito. Hit är studenter alltid välkomna både om de behöver hjälp med något eller om de bara vill prata lite. Förutom att man alltid kan vända sig till huvudkontoret så finns det YFU -representanter på olika platser i landet som följer upp och stöttar värdföräldrar och studenter. På grund av organisationens öppna attityd mot studenter och familjer växer deras utbytesprogram snabbt.

YFU Ecuadors webb