Japan - Utbytesstudent

Japan

Åk till Japan

Skolåret i Japan börjar i april och utresa sker därför i mars 2020. Därför är det viktigt för dig som intresserad av att åka till Japan att söka så snart som möjligt för att garantera din plats på vårt program. Sista ansökningsdag för att åka på utbytesår i Japan 2020 är 20 oktober 2019! Du kommer att bo hos en värdfamilj och gå i den lokala skolan under året. När du anländer kommer du att delta i ett fyra dagars ankomstläger där ni även studerar lite japanska. Ungefär var fjärde månad under året anordnars träffar för studenterna så att YFU kan följa upp och ser hur det går för er. Innan programmet slut ordnas ett hemreseläger för studenterna. Under året finns det möjlighet att delta i lite olika resor och utflykter som YFU organiserar men som studenterna bekostar själva.

Det är inte ett krav att du har studerat japanska när du ansöker men har du inte studerat innan förväntas du börja studera japanska när du blivit antagen så att du har baskunskaper när du anländer till Japan. Studierna behöver inte ske i skolan utan kan ske på din fritid. Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i Japan kan du ställa frågor direkt till en av våra volontärer som redan har varit på utbyte i Japan. Maila dina frågor till info@yfu.se.

Japan - världens mest unika kultur?

Japan är ett land där du verkligen kommer att märka att öst möter väst på ett fascinerande sätt. Japan hade tidiga kontakter med Kina och kontakt med Europa i början av 1600-talet men stängde sedan sina dörrar mot världen och höll sig isolerade i ca 240 år. När man åter öppnade dörrarna utåt slog det moderna samhället emot landet. Japan lyckades tids nog ta till sig denna våg av teknologi och västerländska idéer och är idag världsledande inom många industrier. I Japan lever en kombination av modernitet och tradition som inte liknar något annat land i världen.
 
De japaner man möter idag är mycket moderna och västerländska på många sätt, men samtidigt har man ofta kunnat bevarat den japanska kulturen. I de japanska hemmen hittar man inte sällan tatami-mattor och det är vanligt att man bär den traditionella yukatadräkten.

SKOLAN
De första nio åren i skolan är obligatoriska och man börjar skolan vid 6 års ålder. Många barn går redan i förskola 1-3 år innan grundskolan. Efter de nio grundskoleåren kan man välja att läsa vidare på gymnasiet och mer än 90 procent av alla väljer att göra det. Efter gymnasiet väljer ungefär hälften av studenterna att fortsätta utbilda sig på universitetet. Som utbytesstudent kommer du att bli placerade i årskurs ett eller två i gymnasiet. Under det tredje året studerar de japanska eleverna väldigt mycket. För att komma in på universitetet måste man klara ett examensprov och eleverna i denna årskurs har inte mycket tid över för annat än skolan. Skolan erbjuder en del aktiviteter efter den vanliga skoldagens slut. På de flesta skolor kan du delta i olika sporter, lära dig kalligrafi eller hålla på med musik efter skolan. I de allra flesta skolor används skoluniform.

Familjen och det sociala livet
Det har varit vanligt i Japan att tre generationer bor tillsammans. Men idag är det oftare så att en familj består av föräldrar och ett eller två barn. Det är nu vanligt att även mamman i familjen jobbar utanför hemmet och detta gör att alla familjemedlemmar ofta är upptagna under veckan, med skola eller jobb. Detta har också lett till att man inte alltid har tid att göra många aktiviteter tillsammans men den japanska familjen brukar ändå ha en stark sammanhållning. Värdföräldrar i Japan kan både bo centralt de större städerna eller i mer traditionella hem på mindre orter runt om i landet.

Även när det gäller fritidsaktiviteter så finns det en stor blandning mellan traditionella sporter och aktiviteter och sådant som kommit från väst till Japan. Du har möjlighet att spela basket, fotboll, basketboll men du kan även prova på kendo, karate och kanske även sumo wrestling. Andra traditionella aktiviteter är dockteater, blombindning och teater, vilket du givetvis också kan prova på.

Amanda, tidigare utbytesstudent i Japan

Kolla in videon där Amanda visar upp några av alla de saker hon var med om under sitt utbytesår i Japan 2018-2019:

YFU i Japan

YFU Japan skickade sina två första studenter till USA redan 1958 men organisationen bildades inte formellt förrän 1977. Idag bedriver YFU Japan utbyte med många YFU länder. Huvudkontoret ligger i Tokyo och man har representanter runt om i landet som stöttar de studenter och familjer som är med i programmet.

YFU Japans Webb

Nyfiken på andra YFU-destinationer? Kolla in något av dessa länder: