Belgien - Utbytesstudent

Belgien

Åk till Belgien

När du anländer till Belgien kommer du att mötas av YFU och din värdförälder på flygplatsen. Du kommer att tillbringa ett par dagar med din familj innan du samlas med de andra utbytesstudenterna för ett ankomstäger Med YFU kan du åka till den fransktalande eller flamländska delen av Belgien. Du behöver ha baskunskaper i franska redan innan ditt utbytesår, om det är till den franska delen du ska åka. Efter ungefär halva programtiden samlas utbytesstudenterna igen för ungefär en veckas läger och ännu ett läger anordnas innan hemresan. Under året ordnas lokala träffar för utbytesstudenterna och under året brukar det också erbjudas olika resor, bland annat en karnevalresa, vilken du kan delta i.

Som utbytesstudent i Europa har du möjlighet att delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa under året. Lägret, Young European’s Seminar, hålls i Berlin och det är flera hundra studenter som deltar.

Belgien som land

Tycker du om politik och choklad? Då är Belgien landet för dig! Belgiens chokladpraliner ska vara de godaste i världen och närmare makten i Europa kan du inte komma, i Bryssel ligger nämligen både EU:s och NATO:s högkvarter. Här har också mer än 1000 internationella organisationer sina huvudkontor.

Belgien har också en spännande historia och har på grund av sin placering i Europa varit i händerna på många andra länder under perioder. Detta märks fortfarande idag på flera sätt. Dels har Belgien tre officiella språk, franska, flamländska och tyska. Franska och flamländska är de två största språken och som utbytesstudent kan du välja att resa till någon av delarna i Belgien där dessa två språk talas. Tyska talas bara av ca 1 procent av befolkningen. Att Belgien har varit styrt av andra länder och folkslag i omgångar märks också på belgarnas öppna mentalitet gentemot människor från olika kulturer. Att Belgien tidigt var en utvecklad handelsstad och en plats dit både konstnärer och artister av olikas slag drogs visar sig även idag i belgarnas stora intresse för konst och kultur.

Skolan
De flamländska och de fransktalande delarna av Belgien driver sina egna skolor. Man läser på det språk som talas i regionen där man är. Bara i Bryssel (som till stor del är fransktalande men ligger i den flamländska delen av landet) kan man välja på vilket språk man vill studera. Det är 12 års obligatorisk skolgång i Belgien och det finns både statliga och privata skolor. De får alla statsbidrag och är gratis för eleverna.

De tolv skolåren är indelade i två perioder. Under den sista 6 års perioden kan man välja mellan 4 olika inriktningar. Två inriktningar är mer praktiska, den ena inriktad på konstnärliga ämnen och den andra på olika hantverk. På de andra två inriktningarna kan man läsa antingen en mer teknisk linje eller en mer allmän inriktning. Det är dessa två inriktningarna som leder vidare till universitetsstudier. På en del skolor i Belgien används skoluniform och på en del inte. Skoldagen börjar 8.30 till 15.50. Eleverna tar med sig egen lunch till skolan.
Familjen och det sociala livet
Familjen i Belgien är väl sammanhållen, barn och föräldrar står oftast varandra nära. Även släktingar har en viktig del i familjens gemenskap och man umgås ofta och gärna. Att den belgiska familjen är väldigt sammanhållen gör att det är sett som en stor ära att bli inbjuden till en belgisk familj och som gäst förväntas man alltid ta med sig något till värdarna vid detta tillfälle, lite choklad eller blommor till exempel.

Belgare är stolta över sitt kulturella arv, hit har konstnärer från Europa alltid kommit för att finna en fristad och utöva sina yrken. Föräldrar tar också tidigt med sig sina barn på olika kulturevenemang, man besöker museer eller konserter. Detta har också gjort att det är vanligt att unga människor i Belgien, även på eget bevåg, tidigt tar stor del av kulturen som finns. Det är också vanligt att familjen på helgerna gör utflykter till olika välkända platser. Förutom att gå på teater, bio och konserter på fritiden utövas många sporter i Belgien. De vanligaste är fotboll, cykling, basket och volleyboll.

YFU i Belgien

Den första Belgiska studenten åkte med YFU 1971. Belgien hade då inte någon egen YFU organisation utan man började 1973 att samarbeta med Nederländerna. Tillsammans startade man då YFU Benelux. 1985 startades ett lokalt YFU kontor upp i den flamländska delen av Belgien och 1994 satte man upp ett kontor i de fransktalande delarna. På detta sätt har YFU Benelux jobbat i många år men sedan 2005 är YFU Belgien en egen YFU organisation, fristående från Nederländerna. Man har fortfarande två kontor i Belgien, i den flamländska delen finns kontoret i Leuven och i den franska delen i Liège. Runt om i Belgien finns YFU representanter som jobbar med att stötta de familjer och studenter som är med i programmet under året.

YFU Belgium Wallonias webb