Bulgarien - Utbytesstudent

Upptäck Bulgarien

Lär dig Bulgariska och upptäck de vackra bergen, historiska platserna och de fina badorterna. 

Bulgarien är det äldsta landet i Europa och den största producenten av rosolja i världen. Varje år hålls en Rose Festival i staden Kazanluk för att fira rosenplockningen. Bulgarien är även känt för sitt rika kulturarv och ligger på tredje plats, efter Grekland och Italien, för sina arkeologiska monument.

Ta chansen att uppleva Bulgariens kultur från insidan. Du kommer både att se likheterna och skillnaderna när kulturer möts. När du lär känna det nya landet lär du samtidigt känna dig själv bättre. Du kommer till exempel upptäcka att Bulgarer skakar huvudet för "ja" och nickar för "nej". Vi på YFU ser utbytesåret som en lärande upplevelse inte bara i skolan utan även i din personliga utveckling.

Vi erbjuder en grundläggande språkkurs vid ankomst

Efter din ankomst i Bulgarien anordnar YFU en fyra veckors språkkurs, vilket ger dig grundläggande kunskaper på språket. Ju mer du försöker tala, desto snabbare lär du dig att använda språket. Dessutom kommer bulgarerna att vara mycket glada att du försöker prata sitt språk och uppmuntrar dig! 

Upptäck mer om Bulgarien

Som YFU utbytestudent lär du dig ett nytt spårk och få uppleva en ny kultur. Man brukar säga att den kulinariska traditioner är vägen till att lära känna landets kultur. Varje familj har sina traditioner och preferenser för att duka och förbereda sina favoriträtter. Det Bulgariska köket är känt för både kött, grönsaker, bröd, yoghurt och sitt hemlagade godis. 

SKOLAN

Programmet som du deltar i har en pedagogisk prioritet och regelbunden närvaro i skolan är en grundläggande och obligatorisk del i ditt utbytesår. Skolan börjar i mitten av september där skollovens datum är samma för hela landet. Som student på gymnaiset läser du en rad olika kurser; två eller tre främmande språk (t.ex. engelska, tyska, franska, spanska, ryska och italienska), matematik, naturvetenskap, historia, geografi, filosofi etc. Man kan även välja att ta kurser i sport, konst och musik. Det är ett minimikrav på 33 timmars undervisning per vecka.


FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET

Familjer i Bulgarien är lika olika som familjerna i alla andra länder. Dina värdföräldrar kommer att vara väldigt exalterad att få dig som ny familjemedlem - och alla andra familjemedlemmar vill ha en trevlig och oförglömlig tid i hemmet. Det bästa råd YFU kan ge dig är att vara aktiv och öppen i dina relationer med värdfamiljen. Delta i deras vardag, respektera deras vanor och delta i de aktiviteter och evenemang som de organiserar. Kom ihåg att din värdfamilj vill ge dig mycket mer än boende och mat - de öppnar sitt hem och sitt hjärta för dig!