Nederländerna - Utbytesstudent

Nederländerna

Åk till Nederländerna

Välkommen till landet som är mest känt för sina tulpaner, väderkvarnar och sin ost! Ditt äventyr i Nederländerna börjar med resan dit i augusti och du kommer hem i början av juli. Tre läger ingår i programavgiften - ett vid ankomst, ett efter halva året och ett för att förbereda dig inför hemresan. Under dessa lägerår du möjlighet att lära känna YFU-studenter från hela världen och ni får utbyta erfarenheter och smälta intryck tillsammans. Även valfria resor och aktiviteter arrangeras under året, dessa får studenterna betala för själva. På ankomstlägret ingår en intensivkurs i holländska och du får då även med dig material så att du kan fortsätta att plugga själv hemma hos värdfamiljen. På lägret inför hemresan i maj förbereder ni er på att lämna Nederländerna och återvända hem.

Som utbytesstudent i Europa så kommer du också innan din hemresa att delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa under året. Lägret, Young European’s Seminar - YES, hålls i Berlin och flera hundra studenter deltar varje år.

Nederländerna som land

I och med landets placering vid havet har vatten och sjöfart varit viktiga inkomstkällor för Nederländerna under århundraden. Under 1600-talet var landet en av de mäktigaste sjöförarnationerna i världen och Rotterdam har idag Europas näst största hamn. Nederländerna har en väl utbyggd infrastruktur och korta avstånd vilket gör det enkelt att röra sig i landet. Både kollektivtrafik och cykel är effektiva färdmedel för att ta sig runt i landet. Du tar enkelt cykeln in till städerna eller tåget till stränderna i norr. Nederländerna har ett rikt kulturellt utbud med museum i världsklass och konstnärer som för länge sedan satte landet på kartan, till exempel Rembrandt och van Gogh.

Skolan
YFU Nederländerna erbjuder High School-program på ett läsår. För att kunna studera på High School behöver du vara mellan 15 och 18 år. Du placeras antingen i senior secondary school (HAVO) eller pre-university studies (VWO). Du har stora valmöjligheter i ämnesområden. Alla studenter har vissa obligatoriska kurser, så som engelska, holländska, matematik, ytterligare språk och Samhällskunskap etcetera. . Därtill kan du välja flera kurser med ett varierande utbud, exempelvis latin, filosofi eller IT.

Vanligtvis är de första tre månaderna svårast för en utbytesstudent som inte kan språket. Men ge det bara tid och energi så kommer du snart att lära dig mer av språket och kunna hänga med mer i skolan.
Familjen och det sociala livet
Du kan bli placerad i en värdfamilj varsomhelst i landet. Placeringen utgår i första hand från dina personliga intressen och egenskaper med hur väl du anses passa och kan komma att trivas hos dina blivande värdföräldrar Familjen kan bestå av flera yngre barn, en ensamstående förälder eller par med redan utflyttade barn till exempel. Hur familjen än ser ut umgås man mycket med varandra i familjerna och gör utflykter till stranden och liknande på helgerna. Familjen räknar med att du kommer hjälpa till med enklare sysslor i hemmet som att städa ditt eget rum, diska och plocka undan. Holländare är kända för att vara frispråkiga och du kommer med största sannolikhet ha många intressanta diskussioner och samtal tillsammans med din familj!

YFU I Nederländerna

YFU Nederländerna har varit verksamma i över femtio år och har utbyte med över trettio länder, varav Sverige är ett av dem. YFU:s huvudkontor ligger strax söder om Amsterdam. Precis som på andra YFU kontor runt om i världen finns heltidsanställda och volontärer där för att göra ditt utbytesår precis så bra som det kan bli.

YFU Nederländernas webb