Schweiz - Utbytesstudent

Schweiz

Åk till Schweiz

Utresa till Schweiz sker i början av augusti ch hemresa sker i början av juli året därpå. När du anländer till Schweiz kommer du att åka till dina värdföräldrar som tillsammans med YFUs volontärer möter dig på flygplatsen. Efter ca 6-8 veckor samlas utbytesstudenterna i landet för ett gemensamt ankomstläger under fem dagar. Där får du chansen att träffa de andra utbytesstudenterna som finns runt om i landet och du får, med hjälp av andra i samma situation, möjlighet att reflektera över ditt kommande utbytesår. I januari anordnas ännu ett lägerör studenterna som hålls i Alperna. Under lägret åker studenterna skidor och snowboard tillsammans. I maj ordnas ett hemreseläger där du kan förbereda dig på den omvända kulturkrock som kanske väntar när du kommer hem till Sverige igen och ni ser även tillsammans tillbaka på året. Språkkravet är att du behöver ha en grundläggande nivå i antingen franska eller tyska. Söker du till den tysktalande delen av Schweiz gör du ett tyskaprov våren innan du åker.

Som utbytesstudent i Europa så kommer du också att delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa under året. Lägret, Young European’s Seminar - YES, hålls utanför Berlin och flera hundra studenter deltar som varit på utbyten i en mängd olika länder.

Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i Schweiz kan du ställa frågor till Erik som redan har varit på utbyte i Schweiz. Maila dina frågor till europa@yfu.se

Schweiz som land

I Schweiz lever många kulturer intill varandra. Du kommer, om du väljer att resa hit, upptäcka att Schweiz har mycket ett erbjuda. Naturen är fantastisk, du är aldrig långt borta från Alperna och här finns alla möjligheter till att cykla, springa, hajka och utöva andra sporter. I Schweiz finns fyra officiella språk, tyska, franska, italienska och rätoromanska. Som utbytesstudent kan du välja att åka till den tysktalande eller den fransktalande delen. På grund av de många olika kulturer som finns i Schweiz kommer du att märka att det finns en stor variation inte bara av människor men också av mat. Älskar du choklad och ost har du kommit rätt men i Schweiz hittar du också fantastisk pasta, grönsaker och kött.

Skolan
I Schweiz är det obligatoriskt att gå i skolan i 9 år. Efter de nio åren kan du välja att läsa vidare på gymnasiet med en mer teoretisk inriktning eller läsa vidare på en utbildning med en mer praktisk yrkesutbildning.

Läser du vidare i den teoretiska skolan har du sedan möjlighet att gå vidare till universitet. I Schweiz väljer den största delen av eleverna att gå vidare till den praktiska utbildningen. Som utbytesstudent går du oftast i den teoretisk inriktade skolan.

Schweiz är indelat i flera olika kantoner, distrikt, och skolan skiljer sig i mellan
dessa. Det som däremot oftast är detsamma är att lärarna kräver en hel del av sina elever och som student förväntas du visa respekt för dina lärare.
Familjen och det sociala livet
De schweiziska värdföräldrarna finns utspridda över hela landet både i och utanför städerna. Familjerna i Schweiz är oftast inte så stora, det är ovanligt att en schweizisk familj har fler än tre barn. Familjemedlemmarna är många gånger självständiga men de flesta familjer äter middag eller något annat mål mat tillsammans varje dag. Det är vanligt att ungdomar har många olika aktiviteter för sig på fritiden.

Det finns många aktiviteter att hålla på med för dig som gillar att vara ute. Att hajka, cykla, jogga eller åka skidor är ofta viktigt för schweizarna. Det är också lättare att utföra dessa sporter på grund av Schweiz härliga natur och här finns också en väl fungerande infrastruktur som gör det lätt att ta sig runt.

Är det inte idrott du gillar så finns här alla möjligheter även till andra aktiviteter, att gå på bio, museer eller konserter är vanligt bland både unga och gamla i Schweiz.

YFU i Schweiz

Schweiz skickade sin första student 1962 och bedriver program både i den tysktalande och den fransktalande delen och du som utbytesstudent kan välja vart du vill åka. YFUs huvudkontor ligger i Bern. YFU Schweiz är uppdelat i 16 regioner som var och en har en ansvarig volontär som tillsammans med andra volontärer och juniorfaddrar stöttar de familjer och studenter som finns med i programmet.

YFU Schweiz webb