Sydafrika - Utbytesstudent

Sydafrika

Åk till Sydafrika

Utresa till Sydafrika sker i juli och hemresa i slutet av juni året därpå. Under året bor du hos dina värdföräldrar och går i den lokala skolan. När du anländer kommer du att bli upphämtad av YFU Sydafrikas volontärer som kommer att ta dig vidare till din värdfamilj. Efter omkring sex veckor kommer du att delta i ett 4-5 dagars ankomstläger. Efter ungefär halva din tid samlas utbytesstudenterna igen för ett läger under en helg och likadant någon tid innan hemresan. Under året ordnas två valfria resor för utbytesstudenterna, Summer Tour och Cultural Exchange. Detta är en kostnad utöver programavgiften för de som väljer att delta. De flesta studenter placeras i familjer som pratar engelska eller afrikaans och har engelska som andraspråk.

Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i Sydafrika kan du ställa frågor till Markus som redan har varit på utbyte i Sydafrika. Maila dina frågor till afrika@yfu.se

Sydafrika som land

I Sydafrika hittar du en stor variation av både människor och kulturer. Landet har också ett fascinerande landskap med vackra kuster, savanner och ett sprudlande djurliv. I Sydafrika märks efter apartheidtiden en optimism och de flesta sydafrikaner ser fram emot att bygga upp en ny nation. Under din tid i Sydafrika kommer du att upptäcka landets mångfasetterade rikedom och träffa många spännande människor.

Skolan
Det är obligatorisk skolgång upp till klass 9 i Sydafrika, sedan kan man fortsätta studera till klass 12 och efter det gå vidare till universitet. Det
finns både privata och kommunala skolor i Sydafrika och som utbytesstudent placeras du oftast i en kommunal skola men det händer även att utbytesstudenter börjar i en privat skola. Skolåret börjar i januari och slutar i december. Skoluniform används i skolan och skolan är mer strikt än i Sverige.
Familjen och det sociala livet
Sydafrika är ett land med en stor kulturell variation. Det som sydafrikanska familjer ofta har gemensamt är att familjesammankomster är vanliga och att man träffar även släktingar och vänner ofta. Föräldrar kan vara beskyddande gentemot sina barn och tänker mycket på deras säkerhet. Samtidigt så får många ungdomar en hel del frihet om de samtidigt klarar skolan bra och kommer hem de tider som föräldrarna bestämt. Många ungdomar bor hemma tills de gifter sig eller tills de börjar läsa på ett universitet i en annan stad. I de flesta familjer så jobbar båda föräldrarna och familjen brukar därför naturligt samlas runt måltiden på kvällen.

Det finns många sporter att utöva i Sydafrika. Populära sporter är fotboll, cykling, cricket, tennis, dykning, rugby och surfing.

YFU i Sydafrika

YFU i Sydafrika startades 1994. Huvudkontoret ligger i Kapstaden och man har ett regionalt kontor i Gauteng. Runt om i landet finns representanter och även volontärer från andra YFU länder som jobbar med att stötta familjer och studenter som är med i programmet. YFU Sydafrika bedriver utbyte med ett tiotal länder och har sedan starten tagit emot och skickat iväg över 300 studenter.

YFU Sydafrikas webb