Frankrike - Utbytesstudent

Frankrike

Frankrike som land

I Frankrike kan du strosa mellan mysiga caféer, titta på den världskända arkitekturen eller också kan du besöka ett av alla museum med konst från de stora mästarna. Frankrike erbjuder också god mat och landets varierande natur ger den friluftsintresserade många möjligheter. I sydöstra Frankrike finns alperna för dig som tycker om att åka skidor eller snowboard. I södra Frankrike har du Rivieran där sol, bad och surfing ligger nära till hands.

Skolan
Frankrike har 12 år obligatorisk skolgång. 5 år är grundskola sedan går man 4 år i ”college” som motsvarar vårt högstadium. Sedan går man 3 år på ”lycee” som är jämförbart med svenska gymnasiet. Från och med årskurs 11 så kan eleverna själva välja vilken inriktning de vill studera, de kan bland annat välja mellan litteratur, ekonomi eller naturvetenskaplig inriktning. De flesta utbytesstudenter hamnar i årskurs 11. Skolåret börjar i september och avslutas i slutet av juni.

Familjen och det sociala livet
Familjen är den viktigaste sociala gruppen i Frankrike. Familjerna är oftast väl sammansvetsade och man gör mycket tillsammans som familj.  Unga i Frankrike tillbringar generellt mer tid med familjen än vi svenskar gör och det är inte ovanligt att tre generationer bor tillsammans. Det är vanligt att ungdomar fortsätter att bo hemma även när de går på universitetet.

Fransmännen har ett stort intresse för lagsport, särskilt för fotboll och rugby. Fler fransmän deltar i individuella sporter än i lagsporter. T.ex. uppskattar många att cykla, fiska, hajka, spela tennis, åka skidor eller segla.

Utresa sker i slutet av augusti och hemresan sker i början av juli . När du anländer till Frankrike kommer du att delta i ett ankomstlägersom pågår ett par dagar. Under året kommer du även att delta i läger/ som ordnas regionalt där du bor och innan hemresan organiseras ett hemreseläger som även det ofta hålls i Parisområdet. Du ska ha läst franska i minst två år innan utresa. I samband med, eller strax efter, din intervju gör du även ett språktest i franska. Som utbytesstudent i Europa så kommer du också innan din hemresa att delta i ett läger tillsammans med alla andra studenter som varit någonstans i Europa under året. Lägret, Young European’s Seminar, hålls i Berlin och flera hundra studenter deltar varje år.

YFU I Frankrike

YFU Frankrike hade sin första utresande student redan 1956 men det första lokala kontoret sattes upp först 1966. YFUs huvudkontor ligger i Paris och man har ca 250 volontärer runt om i landet som jobbar med att stötta de familjer och studenter som finns med i programmet.

YFU Frankrikes webb