Finland - Utbytesstudent
Wide yfu finland utbytesstudent

Finland

Upptäck Finlands vackra skogar och sjöar

Med över fem miljoner invånare är Finland ett av de minst befolkade länderna i EU. Finländarna älskar att vara utomhus och njuta av många aktiviteter. Landet har tusentals sjöar och nästan lika många bastur som människor, nämligen över tre miljoner. Många finländare älskar idrott och landets nationella sport är Pesäpallo som även kallas finsk baseball.  Andra populära sporter är Formel 1 och ishockey.

Som utbytesstudent har du mycket att se fram emot under ditt utbytesår. Att vara utbytesstudent i Finland kommer ge dig en unik inblick av livet i vårt grannland, möjligheten att uppleva nya sätt att leva och lära dig mer om dig själv.

"Min utbyte är nästan över, och snart måste jag säga till min familj och vänner. Jag kan inte tro att det redan har gått nästan 10 månader sedan jag kom hit full av oroliga och spännande känslor. Jag hade otaliga erfarenheter i detta År var allt som hände mig ny och det skulle aldrig ha hänt om jag inte hade bestämt mig för att komma hit. Jag kan säga att det här året var det bästa året jag någonsin haft."

Round xlarge finland friendsoutdoorportrait
Round xlarge finland laplandtripsledgeriding

Upptäck mer av Finland

När de finska familjerna får tid över åker de till sina stugor eller besöker sina släktingar. De tycker om att spendera tid utomhus och då helst vid någon av de vackra sjöarna. Finnarna åker dit för att fiska, äta och kanske till och med gå för en kall simtur och lite bastuavslappning efteråt. 

SKOLA

Utbildningssystemet i Finland har obligatorisk grundskola för nio år (inklusive grundskolan i grundskolan och 3-årig grundskola), efter gymnasieskolan (från 16 till 19 år), högre utbildning. De flesta skolor i Finland är offentliga skolor, finansieras och administreras av kommunerna. Eleverna delar mestadels ett klassrum med cirka 20 studenter. De måste lära sig två språk förutom skolans språk, som kan vara finska eller svenska. Eleverna i grundskolan tar också lektioner i matlagning, musik, konst, textilier, metallarbeten och snickeri.

FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET

Alla familjer i Finland är olika och de kommer inte att vara samma som din familj hemma. Värdfamiljerna öppnar sina hjärtan och hem för dig frivilligt. De kommer även stötta dig under utbytesåret. Eftersom de flesta värdföräldrarna arbetar utanför hemmet och kan ha långa arbetsdagar, förväntar de sig att barnen hjälper till med hushållssysslor hemma. Många utbytesstudenter placeras i en mindre stad eller på landsbygden. Det ger dig chansen att testa nya aktiviteter och uppleva Finland.