Tyskland - Utbytesstudent

Tyskland

Upptäck mer av Tyskland

Tyskland är EU:s mest folkrika land med mer än 80 miljoner invånare. Här kan du uppleva alltifrån charmiga stränder och gröna fält till
Alperna ristade av glaciärer i söder. Som utbytesstudent får du uppleva en ny skolmiljö och upptäcka nya vanor i ett nytt land och ny familj. En hel del av tyskarna älskar att tillbringa sin fritid utomhus.

Anledningen till att många studenter väljer att åka till Tyskland är dels YFU:s starka och välorganiserade verksamhet i landet men också Tysklands egen variation av både kulturella aktiviteter och mångfaldiga natur. Tysklands landskap är skiftande med Alperna som ger möjlighet till skidåkning och vackra dalar längs floden Rhen. Om du är en person som gillar utomhusaktiviteter så finns alla möjligheter här!

Skolan

Tyskland har 9 år av obligatorisk skolgång. Sedan kan man välja att läsa vidare på en generell akademisk utbildning, gymnasium, eller på en tekniskt inriktad utbildning vilket kallas tekniskt college. Som utbytesstudent kommer du troligen att bli placerad på ett gymnasium. Där finns olika inriktningar som man kan välja att läsa, till exempel inriktningar på utländska språk, samhälle eller matematik och naturkunskap. Beroende på din ålder och vad du har läst innan blir du placerad i en årskurs och en inriktning som passar dig. Skolåret i Tyskland sträcker sig från augusti till juni och skoldagarna pågår oftast mellan klockan 8 och 14.

Familjen och det sociala livet

Tyska familjer är bland de minsta i världen om man tittar på genomsnittet. Har en familj tre barn eller fler barn så betraktas familjen som stor. Många familjer uppskattar att diskutera politik och andra ämnen hemma. Värdfamiljerna är utspridda över hela Tyskland. Tysklands kulturliv är lika varierande som dess natur, med oerhört många kända namn inom såväl litteratur och konst som musik och film.

Är du intresserad av sport så kommer du att upptäcka att det finns många möjligheter till det i Tyskland. Fotboll är den stora folksporten men även gymnastik, friidrott och skidåkning utövas mycket. Många tyskar tycker om att var ute i naturen och hajka eller cykla.

Följ en utbytesstudent i Tyskland

Louise, som är i Tyskland under programåret 2019-2020, berättar om sitt utbytesår i en blogg. 

Klicka på länken för att läsa hennes blogg och ta del av hur ett utbytesår i Tyskland kan se ut!

Följ Louise i Tyskland 2019-2020!

YFU i Tyskland

YFU Tyskland är den näst största YFU-organisationen i världen, bara YFU USA är större! Hela YFU som organisation grundades 1951, när ett antal tyska ungdomar för första gången efter andra världskriget åkte till USA för att stärka relationerna efter det förödande kriget. På huvudkontoret i Hamburg jobbar cirka 50 anställda som koordinerar utbytesprogrammen och ger stöd till familjer och studenter i Tyskland. YFU Tyskland har också ett väldigt väl utbyggt volontärnätverk och 4 000 medlemmar runt om i landet. I de olika regionerna finns det ansvariga volontärer som arbetar som representanter till de familjer och studenter som bor i deras område.

YFU Tysklands webb