Kina - Utbytesstudent
Wide china thegreatwall1

Kina

Åk till Kina

Utresa till Kina sker i mitten av augusti och hemresa under sommaren 2020. När du reser till Kina kommer du anlända till Beijing eller Shanghai, där kommer du att delta i en två veckor lång intensiv språkkurs. Under denna kurs bor du dels på internatskola men under vissa helger i en värdfamilj. I bland bor man hos en familj hela tiden. Efter ungefär halva programtiden samlas sedan utbytesstudenterna till ett läger där det också ingår en rundresa. Innan programmets slut så anordnar vi även ett hemreseläger. YFU arrangerar även valfria resor till Beijing, Shanghai och Yunnan under året. Språkkravet är att du behöver ha studerat mandarin i 160 timmar innan du åker eller ha motsvarande kunskap i språket. Det är inget krav att du studerat detta på gymnasiet utan det går bra med språkstudier från andra skolor. Du förväntas börja studera mandarin när du bli antagen om du inte gjort det innan. Din förkunskap plus intensivkursen i Kina ska leda till att du har de baskunskaper i språket som den kinesiska skolan kräver.

Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i Kina kan du maila dina frågor till info@yfu.se

Upptäck mer av Kina

Kina är en av världens äldsta civilisationer. Landets nerskrivna historia kan man spåra 4000 år tillbaka. I Kina möter den gamla kulturen nya moderna företeelser på ett fascinerande sätt. I Beijing, Kinas huvudstad, så ser man många starka kontraster mellan bland annat gammal arkitektur och de moderna byggnader som visar på den nuvarande ekonomiska boomen landet upplever. Kina är ett av väldens största länder och erbjuder därmed också ett varierande landskap. I landet bor också en femtedel av världens befolkning och Kina har därför den största befolkningen av alla länder på jorden.

Skolan
1986 bestämdes det genom en ny lag att alla barn i Kina skulle gå minst nio år i skolan. Många gör detta men det finns också en hel del barn på landsbygden som inte genomför de nio grundskoleåren. Dessa nio år är uppdelade i två delar på sex och sedan tre år. Efter dessa nio år i skolan kan man välja att gå vidare till en gymnasienivå och efter det även universitetet Skolorna på denna nivå behöver man betala för och det finns både privata och kommunala skolor.

För att komma in på universitetet måste du klara av ett examensprov som är mycket svårt. Bara de allra bästa studenterna klara detta och kommer in på universitetet. Därför studerar elever på gymnasiet väldigt hårt och har inte mycket tid för annat än skolan.

Skoldagarna går från 7.20 på morgonen fram till cirka 16.30 på eftermiddagen. Varje lektion är 50 minuter lång. Lunch äter man oftast i skolans cafeteria. När skolan är slut har eleverna en hel del läxor att göra och mycket av tiden hemma på kvällen går till skolarbete. Skoluniform används i Kina.

Familjen och det sociala livet
Familjelivet har alltid varit viktigt för kineser. Mannen i familjen har traditionellt varit familjens överhuvud, men en lag som kom 1950 gav frun i familjen samma rättigheter som mannen inom familjen. Mobiliseringen av kvinnorna inom arbetsmarknaden har också stärkt kvinnors position i familjen och de har idag samma rätt till att fatta beslut som männen.

Många familjer i städerna har bara ett barn på grund av regeringens enbarnspolitik. Den har gett stora förmåner till familjer som bara skaffar ett barn och straffavgifter med mera till familjer som väljer att ha flera barn. På landsbygden har inte detta haft lika stor genomslagskraft som i städerna, där har man till större del hållit kvar vid de gamla traditionerna, att det är viktigt med en stor familj.

Kina har ett stort kulturellt utbud och man kan utöva många olika sporter, en del av dessa har en väldigt lång historia. För dig som gillar opera så finns det i de stora städerna möjlighet att ta del av det. Runt 3000 operagrupper är aktiva i Kina och Beijing Opera är mycket välkänd för sina föreställningar. Kina har också en lång historia av att sjunga och dansa utanför operan och även en lång historia av akrobatik. Andra sporter som du kan utöva i Kina är martial arts, boxning, wrestling, pingis, simning, fäktning och basket.

YFU i Kina

YFU Kina startade sin verksamhet 1997 och började då med att ta emot studenter från USA. Idag bedriver Kina utbyten med ett tiotal länder, däribland Sverige. YFUs huvudkontor ligger i Beijing men man har också kontor i Shanghai, Dongguan, Xian och ett partnerkontor i Taiwan. Sedan 2001 samarbetar YFU Kina med UNESCO för att få en bättre kontakt med skolor runt om i landet för att få platser till utbytesstudenter och även för att rekrytera nya kinesiska studenter.

YFU Kinas Webb