Kanada - Utbytesstudent

Kanada

Visste du att Kanada är landet med flest floder och sjöar i världen?

Med sina 34 miljoner invånare på 10 miljoner kvadratkilometer är Kanada, trots att det är världens till ytan näst största land, ett av de mest glest bebodda länderna i världen. Detta ger dig chansen att ta del av en mångsidig och imponerande natur. I de nordliga delarna av landet är det möjligt att beskåda ett av naturens vackraste fenomen, norrsken. Som utbytesstudent i Kanada har du chansen att få uppleva naturen och kulturen med nya seder och vanor. Du träffar också nya vänner för livet och får en ny andra familj.                                            En upplevelse likt ingen annan!

Upptäck mer av Kanada

Kanada är ett bilingualt land med engelska och franska som officiella språk. Båda har samma status och rättigheter och man läser både engelska och franska i skolan. Dock är engelska det språk som talas i första hand, förutom i provinsen Quebec. Kanada har fyra distinkta årstider. Under sommarmånaderna (juli, augusti, september) kan temperaturen nå 30 grader eller mer, medan vintermånaderna (december, januari, februari) kan vara fyllda med snö och dagar där temperaturen inte är högre än -15 grader. Du kan också hitta två av världens största sjöar i Kanada: Great Bear Lake och Great Slave Lake. Nunavut, det nordligaste territoriet är även hem till 50% av världens isbjörnar 

Landets nationalsporter är ishockey och lacrosse, men kanadensarna är även stora fan av fotboll, basketboll och baseboll. Andra uppskattade aktiviteter är t.ex. att besöka olika konst- och musikevenemang eller någon av de stora festivalerna ”Celebration of light” i Vancouver, i Winterlude Ottawa-Gatineau eller ”Just for laughs” i Montreal.

SKOLA

Under ditt utbytesår går du i den lokala gymnasieskolan där du förväntas komma på lektionerna, delta i klassdiskussioner och göra dina läxor. Skolorna i Kanada varierar både när det kommer till utbud av aktiviteter och storlek, allt från 120 till 1600 studenter. Det finns både icke-religiösa gymnasieskolor och religiösa (ofta katolska). Du behöver inte vara katolik för att gå i en skola med religiös inriktning  men du förväntas respektera skolans tro. I vissa skolor behöver du även köpa skoluniform. De flesta YFU- studenterna går på skolan som ligger närmast deras värdfamilj eller den skola som värdfamiljens barn går på. Många skolor erbjuder aktiviteter inom bland annat idrott för att aktivera och hjälpa ungdomar med att träffa nya vänner. För att få hela upplevelsen av det kanadensiska studentåret lönar det sig definitivt att delta i skolaktiviteter och gå med i skolklubbar!

FAMILJEN OCH DET SOCIALA LIVET

Den största upplevelsen under ditt utbyte är ändå din värdfamilj. Familjemedlemmarna kommer att vara väldigt viktiga för dig eftersom ni kommer att spendera mycket tid tillsammans. Det är vanligt i Kanada att alla i familjen hjälper till med hushållssysslorna, vilket även inkluderar dig som utbytesstudent. Det kan vara allt från att duka matbordet till att diska och skotta snö. Det är inga problem om du inte vet hur, din värdfamilj visar dig gärna! Din värdfamilj får ingen ekonomisk kompensation för att ta emot dig utan gör det av eget intresse för andra människor och viljan att dela med sig av sin kultur och lära sig mer av någon annans. Så var inte rädd för att dela med dig av historier om dig själv och ditt land så kommer de att göra detsamma!

YFU i Kanada

YFU Kanadas webb