USA - Utbytesstudent
Upptäck USA

Upptäck USA

USA, det fria landet och de modigas hem, i alla fall enligt deras nationalsång.

Ett av världens största länder, både sett till ytan och invånarantalet. Det spänner över 50 stater med olika stil och kultur. Kommer du att upptäcka södern, kusten eller kanske någon av storstäderna så som New York City eller Chicago, under ditt utbytesår? Under ett studieår i USA med YFU förbättrar du din engelska, upplever äventyret i ett annat land och får en djupare förståelse för någon annans kultur. Att vara utbytesstudent är en annorlunda väg till fler vänner, nya utmaningar och ett spännande sätt att bli mer självständig. Att verkligen förstå en ny kultur, är att lära känna de oskrivna reglerna och att känna att du passar in i vardagen. Ett utbytesår är en investering inför framtida studier och jobb. Gernom att bo en längre period i ett annat land och ta del av en familjs vardag har du möjlighet att verkligen lära känna en ny kultur.

*Avgift för skola och boende i värdfamilj tilkommer för Education Select

"Just nu bor jag i en liten stad som heter Greentown i Indiana, USA. Jag valde att bli utbytesstudent för att upptäcka en ny kultur, lära känna mig själv bättre och göra minnen för livet. Och så ville jag upptäcka det ”riktiga” USA och inte bara som turist! Jag ville även uppleva high school och deras traditioner här."

Följ några av våra studenter som är i USA

Amanda

Astrid

Upptäck mer av USA

Genom Belo Travel kan du delta i resor under din tid i USA. Här får du chansen att upptäcka text New York City, eller varför inte mer av östkusten genom en resa som tar dig både till NYC, Philadelphia och Washington, DC? Det finns även resor till San Francisco och Los Angeles, eller upplevelsernas höjdpunkt enligt många utbytesstudenter - Hawaii! Belo Travel har lång erfarenhet av att ordna våra studentresor och deras program ger dig chansen att få det bästa av naturen, historien, kulturen, underhållning och så klart nya vänskaper. Givestvis är du i USA för att gå i skolan och umgås med din värdfamilj och nya vänner, men det finns utrymme för att delta i resor på loven.
NYHET! Drömmer du om att åka som utbytesstudent till en specifik delstat i USA? Med YFU finns det nu möjlighet att välja delstat för ditt utbytesår till en extra kostnad om 10 000 kronor. Observera att det är ett begränsat antal platser.

Skolan
Du kommer att gå på High School i USA. I USA har de ett 12-årigt skolsystem som är obligatoriskt, de sista fyra åren är High School och du kommer att placeras i någon av årskurserna där. I skolan kommer du att till stor del kunna välja vilka ämnen du vill läsa. Det finns några ämnen som är obligatoriska för utbytesstudenter och det är engelska, amerikansk historia och i vissa delstater även en samhällsklass "government". Utöver dessa ämnen kan du välja vad du vill läsa, kanske vill du passa på att prova på drama, bild eller något annat som är nytt för dig. Skolan erbjuder också olika aktiviteter efter de vanliga lektionerna för dig som är sportintresserad eller intresserad av musik eller teater med mera. Din upplevelse på ett amerikanskt High school kommer vara en viktig del av ditt utbytesår.

Familjen och det sociala livet
Familjelivet i USA är ofta ganska avslappnat och i de flesta familjer har medlemmarna olika aktiviteter som de håller på med . Det är inte lika vanligt som i Sverige att sitta ner tillsammans och äta frukost eller middag. Däremot tillbringar många familjer tid tillsammans när de besöker olika sportevenemang. På helgerna är det vanligt att skollagen i de olika sporterna har matcher och då brukar många elever från skolan besöka matcherna och även föräldrar samt släktingar till dem som spelar. Men USA är ett stort land med mycket variation i hur familjer lever och vad de gör på sin fritid, du kommer att upptäcka att varje utbytesstudent som kommer till USA får en unik upplevelse. Du kommer troligen att tycka att din värdfamilj i USA har mer regler för dig att följa än i Sverige. Det är vanligt att barn och ungdomar får en tid att hålla då de ska vara hemma och de förväntas behandla sina föräldrar med mycket respekt.

Läs mer på vår USA-site

Rabatt
Känner du någon i USA som gärna vill bli din värdfamilj? Om du har en egen värdfamilj som vill ta emot dig, en så kallad direktplacering, får du 4 000 kronor i rabatt på programpriset. Placeringen måste uppfylla de krav YFU USA har på en värdfamilj. Vi behöver få information om direktplaceringen senast den 28.e april det år som du vill åka. Skriv direkt i din ansökan om du har familj som vill ta emot dig eller maila oss till info@yfu.se

Språkkrav
Du måste ha minst godkänt i engelska. Alla som antas till programmet gör ett språktest (ELTiS-test) under våren. Betygskrav: antagning baseras delvis på dina betyg. Sökanden till USA bör ha ett medelbetyg på minst omkring D (i de akademiska ämnena). Har du frågor om dina betyg och om medelbetyget når upp till betygskravet är du välkommen att kontakta YFU.

Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i USA kan du ställa frågor till Daniel och Sara som redan har varit på utbyte i USA. Maila dina frågor till usa@yfu.se.

YFU USAs webb

Dela