USA - Utbytesstudent

USA – DRÖMMARNAS LAND

Varför USA?

Landet där du kan satsa på dig själv och allting är möjligt - engelskan, utbildningen, nätverken och självständigheten.

USA är ett av världens största länder, både sett till ytan och invånarantalet. Landet spänner över 50 delstater, alla med en speciell twist på den amerikanska kulturen. Kommer du att upptäcka den amerikanska södern med sin matlagning och musiktradition? Kanske spenderar du ditt utbytesår på väst- eller östkusten, i "the midwest" eller rent utav i någon av storstäderna som New York City eller Chicago? 

Att vara utbytesstudent är en annorlunda väg till fler vänner, nya utmaningar och ett spännande sätt att bli mer självständig. Att verkligen förstå en ny kultur innebär att lära känna de oskrivna reglerna och att känna att du passar in i vardagen. Ett utbytesår är självklart också en investering inför framtida studier och jobb. Genom att bo en längre period i ett annat land kommer du att få erfarenheter du inte kan få någon annanstans, och på vägen kommer du att lära dig saker inte bara om USA - utan faktiskt också om dig själv!

Inför 2020 kommer YFU Sverige att verkställa en prisjustering, där det aktuella priset står längst upp på denna sida. För dig som skickar in din intresseanmälan innan 1 januari 2020 gäller priset 104 900 kr.

Ansök nu!

Skolan
Du kommer att gå på High School i USA. I USA har de ett 12-årigt skolsystem som är obligatoriskt, de sista fyra åren är High School och du kommer att placeras i någon av årskurserna där. I skolan kommer du att till stor del kunna välja vilka ämnen du vill läsa. Det finns några ämnen som är obligatoriska för utbytesstudenter och det är engelska, amerikansk historia och i vissa delstater även en samhällsklass "government". Utöver dessa ämnen kan du välja vad du vill läsa, kanske vill du passa på att prova på drama, bild eller något annat som är nytt för dig. Skolan erbjuder också olika aktiviteter efter de vanliga lektionerna för dig som är sportintresserad eller intresserad av musik eller teater med mera. Din upplevelse på ett amerikanskt High school kommer vara en viktig del av ditt utbytesår.

Familjen och det sociala livet
Familjelivet i USA är ofta ganska avslappnat och i de flesta familjer har medlemmarna olika aktiviteter som de håller på med . Det är inte lika vanligt som i Sverige att sitta ner tillsammans och äta frukost eller middag. Däremot tillbringar många familjer tid tillsammans när de besöker olika sportevenemang. På helgerna är det vanligt att skollagen i de olika sporterna har matcher och då brukar många elever från skolan besöka matcherna och även föräldrar samt släktingar till dem som spelar. Men USA är ett stort land med mycket variation i hur familjer lever och vad de gör på sin fritid, du kommer att upptäcka att varje utbytesstudent som kommer till USA får en unik upplevelse. Du kommer troligen att tycka att din värdfamilj i USA har mer regler för dig att följa än i Sverige. Det är vanligt att barn och ungdomar får en tid att hålla då de ska vara hemma och de förväntas behandla sina föräldrar med mycket respekt.

Education Select

För dig som har ett specialintresse du vill utveckla under utbytesåret eller en specifik skola du vill gå på i USA finns även vårt Education Select-program. Med detta program hjälper vi dig att skräddarsy din USA-upplevelse. Viktigt att notera är att många placeringar via detta program är på privatskolor, vilket alltid innebär en extra programkostnad som täcker för skolans avgift för elever. Därmed varierar programpriset stort, kontakta info@yfu.se för frågor angående programpris för specifika skolor.

Rabatt
Känner du någon i USA som gärna vill bli din värdfamilj? Om du har en egen värdfamilj som vill ta emot dig, en så kallad direktplacering, får du 4 000 kronor i rabatt på programpriset. Placeringen måste uppfylla de krav YFU USA har på en värdfamilj.  Skriv direkt i din ansökan om du har familj som vill ta emot dig eller maila oss till info@yfu.se.

Språkkrav
Du måste ha minst godkänt i engelska. Alla som antas till programmet gör ett språktest (ELTiS-test) under våren. Betygskrav: antagning baseras delvis på dina betyg. Sökanden till USA bör ha ett medelbetyg på minst omkring D (i de akademiska ämnena). Har du frågor om dina betyg och om medelbetyget når upp till betygskravet är du välkommen att kontakta YFU.

Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i USA kan du skicka ett mail till YFU-kontoret på info@yfu.se. De kopplar då ihop dig med en tidigare utbytesstudent som kan svara på dina frågor!

Vill du läsa mer om YFU i USA? Här kommer du till USAs webb.

Vi ser fram emot att höra från dig! Gör din intresseanmälan redan idag