USA - Utbytesstudent

USA – DRÖMMARNAS LAND

Wide girlfriends with small american flags embracing outdoors 23 2148167129

Varför USA?

Landet där du kan satsa på dig själv och allting är möjligt - engelskan, utbildningen, nätverken och självständigheten.

USA är ett av världens största länder, både sett till ytan och invånarantalet. Landet spänner över 50 delstater, alla med en speciell twist på den amerikanska kulturen. Kommer du att upptäcka den amerikanska södern med sin matlagning och musiktradition? Kanske spenderar du ditt utbytesår på väst- eller östkusten, i "the midwest" eller rent utav i någon av storstäderna som New York City eller Chicago? 

Att vara utbytesstudent är en annorlunda väg till fler vänner, nya utmaningar och ett spännande sätt att bli mer självständig. Att verkligen förstå en ny kultur innebär att lära känna de oskrivna reglerna och att känna att du passar in i vardagen. Ett utbytesår är självklart också en investering inför framtida studier och jobb. Genom att bo en längre period i ett annat land kommer du att få erfarenheter du inte kan få någon annanstans, och på vägen kommer du att lära dig saker inte bara om USA - utan faktiskt också om dig själv!

Ansök nu!

*Särskild avgift för skola och boende i värdfamilj tilkommer för vårt specialprogram Education Select. Avgiften baseras till stor del på de avgifter som specifika skolor tar ut per termin och varierar på grund av detta. Kontakta info@yfu.se för mer info.

"Just nu bor jag i en liten stad som heter Greentown i Indiana, USA. Jag valde att bli utbytesstudent för att upptäcka en ny kultur, lära känna mig själv bättre och göra minnen för livet. Och så ville jag upptäcka det 'riktiga' USA och inte bara som turist! Jag ville även uppleva high school och deras traditioner här."

Gillade du videon? Läs mer om Lisas år här.

Och du, vänta inte med din egen intresseanmälan. Gör den redan idag!

Du kan också följa Ema som är i USA just nu!

Här kan du läsa hennes blogg.

Upptäck mer av USA

Genom Belo Travel kan du delta i resor under din tid i USA. Här får du chansen att upptäcka text New York City, eller varför inte mer av östkusten genom en resa som tar dig både till NYC, Philadelphia och Washington, DC? Det finns även resor till San Francisco och Los Angeles, eller upplevelsernas höjdpunkt enligt många utbytesstudenter - Hawaii! Belo Travel har lång erfarenhet av att ordna våra studentresor och deras program ger dig chansen att få det bästa av naturen, historien, kulturen, underhållning och så klart nya vänskaper. Givestvis är du i USA för att gå i skolan och umgås med din värdfamilj och nya vänner, men det finns utrymme för att delta i resor på loven.


NYHET! Drömmer du om att åka som utbytesstudent till en specifik delstat i USA? Med YFU-programmet Select Your State finns det nu möjlighet att välja delstat för ditt utbytesår till en extra kostnad om 10 000 kronor. De delstater som fanns valbara för programåret 2019-2020 var: Indiana, Michigan, Minnesota, Ohio, Texas och Virginia. Observera att platserna för delstaterna är begränsade. För mer info om Select Your State, hör av dig till info@yfu.se!

Skolan
Du kommer att gå på High School i USA. I USA har de ett 12-årigt skolsystem som är obligatoriskt, de sista fyra åren är High School och du kommer att placeras i någon av årskurserna där. I skolan kommer du att till stor del kunna välja vilka ämnen du vill läsa. Det finns några ämnen som är obligatoriska för utbytesstudenter och det är engelska, amerikansk historia och i vissa delstater även en samhällsklass "government". Utöver dessa ämnen kan du välja vad du vill läsa, kanske vill du passa på att prova på drama, bild eller något annat som är nytt för dig. Skolan erbjuder också olika aktiviteter efter de vanliga lektionerna för dig som är sportintresserad eller intresserad av musik eller teater med mera. Din upplevelse på ett amerikanskt High school kommer vara en viktig del av ditt utbytesår.

Familjen och det sociala livet
Familjelivet i USA är ofta ganska avslappnat och i de flesta familjer har medlemmarna olika aktiviteter som de håller på med . Det är inte lika vanligt som i Sverige att sitta ner tillsammans och äta frukost eller middag. Däremot tillbringar många familjer tid tillsammans när de besöker olika sportevenemang. På helgerna är det vanligt att skollagen i de olika sporterna har matcher och då brukar många elever från skolan besöka matcherna och även föräldrar samt släktingar till dem som spelar. Men USA är ett stort land med mycket variation i hur familjer lever och vad de gör på sin fritid, du kommer att upptäcka att varje utbytesstudent som kommer till USA får en unik upplevelse. Du kommer troligen att tycka att din värdfamilj i USA har mer regler för dig att följa än i Sverige. Det är vanligt att barn och ungdomar får en tid att hålla då de ska vara hemma och de förväntas behandla sina föräldrar med mycket respekt.

Rabatt
Känner du någon i USA som gärna vill bli din värdfamilj? Om du har en egen värdfamilj som vill ta emot dig, en så kallad direktplacering, får du 4 000 kronor i rabatt på programpriset. Placeringen måste uppfylla de krav YFU USA har på en värdfamilj.  Skriv direkt i din ansökan om du har familj som vill ta emot dig eller maila oss till info@yfu.se.

Språkkrav
Du måste ha minst godkänt i engelska. Alla som antas till programmet gör ett språktest (ELTiS-test) under våren. Betygskrav: antagning baseras delvis på dina betyg. Sökanden till USA bör ha ett medelbetyg på minst omkring D (i de akademiska ämnena). Har du frågor om dina betyg och om medelbetyget når upp till betygskravet är du välkommen att kontakta YFU.

Om du vill veta mer om hur det är att vara utbytesstudent i USA kan du skicka ett mail till YFU-kontoret på info@yfu.se. De kopplar då ihop dig med en tidigare utbytesstudent som kan svara på dina frågor!

Vill du läsa mer om YFU i USA? Här kommer du till USAs webb.

Vi ser fram emot att höra från dig! Gör din intresseanmälan redan idag