Lisa i USA - Utbytesstudent

Lisa i USA

Ett hem i ett annat land

Jag bodde i en liten stad som heter Greentown i Indiana, USA. Jag valde att bli utbytesstudent för att upptäcka en ny kultur, lära känna mig själv bättre och göra minnen för livet. Och så ville jag upptäcka det ”riktiga” USA och inte bara som turist! Jag ville även uppleva high school och deras traditioner här.

Att säga hejdå var en av de svåraste sakerna. Jag tvingade mig själv till att inte gråta, men det kom ändå fram ett par tårar. Det kändes inte som jag skulle vara borta ett helt år och det var därför jag inte grät så mycket. På flyget kunde jag väl ha gråtit och saknat min familj men istället valde jag att tänka på mitt utbytesår och vad mycket roligt jag hade framför mig. Var otroligt nervös över att flyga själv, speciellt när jag landade i USA och behövde alla papper och allt vad det var. Alla var ju dock supersnälla och hjälpte en så det gick ju bra! Men ännu mer nervös var jag över att träffa min värdfamilj, men det gick ju också bra!

MIN VÄRDFAMILJ

Jag hade inga värdsyskon, utan det var bara jag, min värdmamma och min värdpappa. Jag hade det jättebra med min värdfamilj och uppskattade allt de gjorde för mig! Innan jag hade fått min värdfamilj ville jag supergärna ha ett värdsyskon, men när jag väl var där kändes det rätt så skönt utan några syskon haha. Min värdfamilj och jag trivdes bra tillsammans och kunde inte tänka mig något bättre.

Innan jag åkte var jag livrädd över att inte hitta några vänner och vara ensam hela året. Men nu i efterhand så inser jag att jag inte hade något att vara rädd över. Det finns alltid personer som du klickar med och du kommer att hitta kompisar!

SKOLSPORT

Skolsporter är något som är väldigt stort i USA, genom skolsporter får man träffa många nya människor och även åka på olika tävlingar/meets som laget har. Det är verkligen kul! Jag ville vara med i något skollag och gick med i Cross country laget. Även om jag inte tycker om att springa valde jag ändå att gå med för att träffa nya människor och vara med i ett lag! Om du åker på utbytesår skulle jag verkligen rekommendera att gå med i någon sport eller aktivitet. Jag träffade så många vänner där!

Skolan är minst sagt annorlunda från Sverige och enligt mig är det enklare att hitta skillnader än likheter. Varje morgon sägs ”Pledge of allegiance”, alla med handen på hjärtat och vända mot den amerikanska flaggan. Dom har skolsporter och homecoming, temaveckor, drama club och musikaler. Man måste säga lärarens efternamn och inte förnamn, annars räknas man som respektlös. Att svära i klassrummen är absolut inte tillåtet och du måste ha ett pass för att gå på toaletten. Jag hade 7 lektioner per dag som var 52 minuter långa, och jag hade samma schema varje dag hela året. Lunchen är annorlunda och alla har lektioner samtidigt. Du har ingen ”klass” som du har i Sverige utan det är olika personer i olika klasser, eller ”periods” som dom kallar det.


Om du funderar på att åka på utbytesår, gör det! Det är självklart ett av dem bästa besluten jag någonsin tagit. Även om det kan kännas läskigt, så kommer det bli väldigt bra i slutändan ändå. För att sammanfatta mitt utbytesår så kan jag väl säga: UNDERBART.
– Lisa Lundquist, USA 17/18